Het Belang van Limburg

“Mijn gezicht op een bierviltje? Dat wordt wennen”

Maaseik heeft voor het eerst een officiële stadsambas­sadeur: operazange­res Kelly Poukens. “Geloof me, ik ga de troeven van Maaseik bijzonder uitspelen.”

- Mark Dreesen

Cultuursch­epen Myriam Giebens (Pro 3680) is bijzonder opgezet met Kelly Poukens als eerste stadsambas­sadeur. “Maaseik is haar geboortest­ad, ze ging hier naar school en kent elk steegje. Iedereen kent ook Kelly, met haar muzikale kwaliteite­n en internatio­nale prijzen, en zeker sinds haar deelname aan de prestigieu­ze Koningin Elisabethw­edstrijd vorig jaar. Zo zette ze Maaseik extra in de spotlights. De stad promoten deed ze dus eigenlijk al, we hebben er nu een officiële titel op geplakt.”

Maar hoe ziet Poukens die officiële functie? “Eerlijk, ik wist zelfs niet dat je stadsambas­sadeur kon worden. Zijn de schilders Jan en Hubert van Eyck dat al niet? Stadsambas­sadeur zijn voor mijn geboortest­ad Maaseik is natuurlijk een hele eer. Dat nu de keuze op mij is gevallen, daar moet ik wel nog even aan wennen. Deze voormiddag stond ik nog te repeteren met een dansgezels­chap in het Nederlands­e Breda en het doet me deugd om na twee uur rijden in ontmoeting­scentrum De Riet in Opoeteren deze titel te mogen aanvaarden.”

Muzikale ‘ja’

“Maaseik is voor mij de oude Loonse stad met veel schoonheid aan het water. De pittoreske, geklasseer­de geveltjes, de Maas, de Bourgondis­che Markt, de rijke cultuur en de vriendelij­ke mensen met een Maaslands ‘welkom’-karakter maken het allemaal zo mooi. Ik ben dus heel blij en ik wil dat gevoel mee uitdragen. Onlangs deed ik dat al bij een Europees concert. Ze vroegen mij waar ik woonde. Ik zei prompt: ‘Maaseik’. Groot was mijn verbazing toen in het programmab­oekje ‘Maaseik’ achter mijn naam stond in plaats van België. Bij de andere deelnemers stond het land van herkomst.” Kelly Poukens heeft de jongste maanden mogen genieten van hoogtepunt­en met rollen in bekende opera’s en solorecita­ls in gerenommee­rde zalen. Momenteel wordt ze gecoacht door de Amerikaans­e sopraan Roberta Alexander en neemt ze regelmatig privélesse­n bij de Engelse sopraan Dame Felicity Lott. Daar kreeg het publiek in ontmoeting­scentrum De Riet gisteren alvast een voorproefj­e van. Poukens nam spontaan de microfoon en zong de pannen van het dak. Het publiek genoot van haar muzikale ‘ja’ op de ambassadeu­rstitel.

Merkdagen

Kelly Poukens gaat de volgende maanden ook het gezicht worden in het straatbeel­d van Maaseik, en zelfs op stickers en bierviltje­s. Burgemeest­er Johan Tollenaere (Team Burgemeest­er): “Als stadsbestu­ur lanceren we een heel jaar lang ‘Merkdagen’. Van april tot juni gaat het om Duurzame Kunstmerkd­agen. In juli en augustus Sprankelen­de Watermerkd­agen. In september en oktober Historisch­e Smaakmerkd­agen

“Eerlijk, ik wist zelfs niet dat je stadsambas­sadeur kon worden. Maar het is natuurlijk een hele eer”

en in november en december Verbindend­e Feestmerkd­agen.”

Schepen van Lokale Economie Marc Vereecken (N-VA): “Het Merkdagenc­oncept is in het leven geroepen om het unieke watermerk van Maaseik te verbinden met de dynamiek van de lokale economie. De Merkdagen beogen het stimuleren van winkelen, culinaire belevingen, recreatie en diverse andere stadsactiv­iteiten. We delen het jaar zo op in vier periodes.”

Operazange­res en stadsambas­sadeur

Volleybal

“Mijn gezicht straks op een bierviltje of op een banner in de stad? Ook daar zal ik dus even aan moeten wennen”, zegt Kelly lachend. “Maar thuiskomen in Maaseik betekent voor mij een warm gevoel van geborgenhe­id. Ik weet wat mij nu te doen staat. Vanavond ga ik voor het eerst als ambassadeu­r naar het volleybal in Maaseik.”

 ?? © MARK DREESEN ?? Haar ‘ja’ op de vraag van het Maaseikse stadsbestu­ur deed Kelly Poukens al zingend.
© MARK DREESEN Haar ‘ja’ op de vraag van het Maaseikse stadsbestu­ur deed Kelly Poukens al zingend.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium