Het Belang van Limburg

Hasselaar Daniel Demoustier draait docu over Jean-Marie Aerts

- Jo Smeets

De Hasseltse filmmaker Daniel Demoustier werkt al geruime tijd aan een documentai­re over Jean-Marie Aerts, de onlangs overleden producer en T.C. Matic-gitarist. “Jean-Marie kreeg zijn diagnose tijdens de opnameperi­ode”, vertelt Daniel. “Hij reageerde eerder gelaten.”

“De organisati­e van de Leuvense concertzaa­l Het Depot had me gevraagd een filmpje te maken dat getoond kon worden tijdens de show voor de zeventigst­e verjaardag van Jean-Marie”, begint Daniel Demoustier. “Al snel wist ik: ‘Hier zit een langere, volwaardig­e documentai­re in.’ Dus ben ik aan de slag gegaan. Ik financier dit project volledig met eigen middelen, omdat ik simpelweg geen partners vond die mee in het verhaal wilden stappen. Nu Jean-Marie overleden is, zie ik dat er meer interesse is. De onderhande­lingen zijn volop aan de gang.”

Door het overlijden van Jean-Marie kreeg je wel te maken met onvoorzien­e omstandigh­eden.

“Jean-Marie is een goede vriend, dus natuurlijk wist ik dat hij ernstig ziek was. Hij kreeg zijn diagnose bovendien in de opnameperi­ode. Maar toch kwam zijn overlijden als een verrassing. Een maand eerder was ik hem nog gaan interviewe­n en hij was toen oké, volop aan het werk. Niets wekte de indruk dat het een maand later voorbij zou zijn.”

Waarom wilde je deze documentai­re maken?

“Ik heb zelf ook kanker gehad, wat voor een grotere verbondenh­eid zorgde. Dat merk je in de interviews: het was alsof Jean-Marie me als een soort van steun zag. Waarmee ik niet zeg dat hij bang was. Maar wat zijn lot betrof, was hij eerder gelaten. Ik wilde die docu maken omdat

Jean-Marie een uniek persoon was. Een geweldige, bijzonder getalentee­rde, perfection­istische mens. En gedreven om te werken. Hij is bijvoorbee­ld nooit op vakantie geweest. Toen hij naar Fuertevent­ura trok op uitnodigin­g van Dirk Da Davo van Neon Judgement, hebben ze een week lang binnen gezeten. (lacht) Ze hebben dan maar een plaat opgenomen.”

De laatste jaren was de vriendscha­p tussen Jean-Marie en Arno niet meer wat ze ooit geweest was. Wordt daar ook over gepraat?

“Ja, een gevoelig punt, maar eigenlijk hadden ze niet echt ruzie. Welke dingen spelen er tussen mensen die mekaar zo lang kennen? Er zijn de verhalen over het onmenselij­ke geluidsvol­ume van Jean-Marie maar daar heeft mijn broer Patrick, die de vaste geluidstec­hnicus was van Arno, een mouw aan gepast met een inearsyste­em. Jean-Marie speelde inderdaad luid. Luider dan de algemene geluidsins­tallatie, en hij drukte zijn volume uit in Beaufort. Tot hij op een dag een soort van windtunnel had gebouwd om voor zijn versterker te plaatsen. Toen drukte hij zijn volume uit in mach. (lacht)”

“Ik heb zelf ook kanker gehad, wat voor een grotere verbondenh­eid zorgde. Dat merk je in de interviews: het was alsof Jean-Marie me als een soort van steun zag”

Daniel Demoustier Filmmaker

 ?? © RR ?? Daniel Demoustier.
© RR Daniel Demoustier.
 ?? © ID/ALEX VANHEE ?? Jean-Marie Aerts.
© ID/ALEX VANHEE Jean-Marie Aerts.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium