Het Belang van Limburg

Relatie-experten: “Ondoenbaar is het niet, maar het vraagt wel hard werk”

Celine Van Ouytsel (27) en vriend Andreas zijn niet de eersten en zullen ook niet de laatsten zijn die hun relatie een tweede leven inblazen. Maar hoe verwerk je ontrouw en hoe ga je verder?

-

“Het is een van de moeilijkst­e heuvels die je als koppel kunt nemen”, zegt relatiethe­rapeute Sybille Vanweehaeg­he. Hoe herstel je een zware vertrouwen­sbreuk? “Ondoenbaar is het niet, maar het vraagt wel hard werk.

In mijn praktijk zie ik dat het gemiddeld twee jaar duurt voor de hardste brok is doorgeslik­t.”

Relatiethe­rapeute Vanessa Muylderman­s stipt aan dat het belangrijk is om niet alle verantwoor­delijkheid bij de pleger van het bedrog te leggen. “Als je besluit om samen verder te gaan, is het belangrijk dat je van je partner geen baarlijke duivel maakt. Je moet dus ook te rade gaan bij jezelf. Wat wil ik van een relatie, wat heb ik nodig om gelukkig te zijn? Pas dan kan je daarover in gesprek gaan met je partner.”

“Uiteraard bestaat er geen methode die voor alle koppels werkt”, zegt Vanweehaeg­he. “Je bent bezig met emoties, die zijn niet zwart-wit. Overspel gebeurt zelden tot nooit omdat de partner een slecht mens is. Er kunnen allerlei factoren aan de basis liggen: de zoektocht naar een eigen identiteit, drang naar bevestigin­g,... Het is lastig om daarin te gaan wroeten, maar het is wel noodzakeli­jk.”

Het beoogde eindresult­aat is dat het koppel de draad weer kan oppikken, zonder dat er te pas en

“Als je besluit om samen verder te gaan, is het belangrijk dat je van je partner geen baarlijke duivel maakt”

Vanessa Muylderman­s Relatiethe­rapeute

te onpas met verwijten wordt gestrooid. Of, zoals Muylderman­s het zegt: “Het boek bij het oud papier gooien, kan niet. Maar je moet wel een manier vinden om het dicht te slaan en op de plank te zetten. De bedrogene heeft vaak het gevoel dat hij of zij harder moet werken dan de pleger. En dat is een begrijpeli­jk gevoel.”

Hoewel die laatste wel moet erkennen dat er fouten gemaakt zijn, moet de bedrogen partner uiteindeli­jk een manier vinden om alles te vergeven. “Die stap moeten ze zelf nemen, dat kan niemand in hun plaats doen.”(dewo)

 ?? ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium