Het Belang van Limburg

Tekening brengt West-Vlaamse Sarah en Waalse Philippe na 30 jaar weer samen

- Jo Sente

Er waren eens een West-Vlaming en een Waal. Voor Sarah Dobbels (51) en Philippe Sacré (55) geen Belgenmop, maar het begin van een romantisch parcours dat hen uiteindeli­jk naar het verre KleinGelme­n (Heers) leidt. Met de hulp van Sarahs zoon en een tekening van een Volkswagen Corrado.

Sarah uit het West-Vlaamse Lauwe is 17 als ze Philippe uit Awans (Luik) voor het eerst ontmoet op een bijeenkoms­t van een jeugdbeweg­ing. “Daar kwamen jongeren uit heel België samen, zowel Vlaamse als Franstalig­e”, vertelt Sarah. “Doordat ik van thuis uit in het Frans opgevoed ben, trok ik meer op met de Franstalig­e jongeren. Philippe liep daar ook rond en de vonk is snel overgeslag­en. Je kan dat niet uitleggen, dat overkomt je gewoon.”

Bijna 200 kilometer, dat is de afstand die de liefde op dat moment moet overwinnen. “We zijn een goed jaar samen geweest”, vervolgt Sarah. “Maar jammer genoeg werd het moeilijk door de afstand. Het waren ook andere tijden, er was geen gsm of internet. We schreven wel brieven naar elkaar en één keer per week mocht ik van mijn ouders met Philippe bellen. Maar niet te lang, dat was te duur.”

Een breuk lijkt haast onvermijde­lijk. “Ik ging naar het zesde middelbaar en was een zeer gediscipli­neerde student. Philippe zat in het hoger onderwijs, waar het allemaal wat losser was. Omdat we elkaar bijna niet zagen, hebben we de relatie uiteindeli­jk met pijn in het hart beëindigd.”

Volkswagen Corrado

“Ik bleef nog wel naar de bijeenkoms­ten van de jeugdveren­iging gaan, Philippe kwam bijna niet meer. We hebben ons dan allebei op onze studies gestort”, vertelt Sarah. “Ik deed snit en naad en nadien een hogere atelieropl­eiding, Philippe volgde een graduaat auto-expertise. Toen we nog samen waren, had Philippe speciaal voor mij een pentekenin­g gemaakt van mijn lievelings­auto, een Volkswagen Corrado. Die tekening ben ik mijn hele leven blijven koesteren.”

Wat Sarah toen niet wist, was dat de schets nog een cruciale rol in haar leven zou spelen. “Het leven gaat intussen voort, je leert iemand anders kennen, je trouwt, je krijgt een kind - mijn zoon Christophe - en ja, dan toch ook een scheiding”, vertelt Sarah een beetje weemoedig.

Vriendscha­psverzoek

“De scheiding heeft de band met mijn zoon nog hechter gemaakt. We delen ook een passie voor auto’s en motoren. Op zeker moment - zo’n vijf jaar geleden waren we over oldtimers aan het praten en ging het plots over … de Volkswagen Corrado. Ik heb mijn zoon toen verteld over de pentekenin­g die ik van mijn eerste vriendje had gekregen. Dat vond hij wel een leuk verhaal.”

Zonder medeweten van Sarah gaat haar zoon Christophe via Facebook op zoek naar Philippe en stuurt hij hem een vriendscha­psverzoek uit naam van zijn mama. “Toen ik plots een melding kreeg dat Philippe mijn verzoek aanvaard had, was ik verrast, maar tegelijk heel blij. Dertig jaar na onze eerste relatie hadden we opnieuw contact met elkaar. En het was opnieuw liefde op het eerste gezicht, ik voelde me opeens weer 17. (lacht) Philippe was nog steeds dezelfde lieve, attente man. Ik heb toen beslist om met hem verder te gaan, de afstand zou ons niet meer scheiden.”

Plaatje klopt

Die afstand wordt overbrugd door samen op zoek te gaan naar de ideale plek voor hun eigen nestje. “Ik wilde als zelfstandi­g naaister mijn atelier opnieuw opstarten en Philippe wilde niet te ver van zijn dochter Nour zitten, die om de week naar haar moeder in Flémalle gaat”, vertelt Sarah. “Uiteindeli­jk werd het Klein-Gelmen, waar ik het ’t Naaiatelje­e heb geopend. Daar zijn onze passies samengekom­en. Philippe werkt als leerkracht in het bijzonder onderwijs, waar hij kinderen met een beperking de basis van de automechan­iek bijbrengt. Hier houdt hij zich bezig met het vernieuwen van het interieur van wagens, van de hemel, de zetels en tapijten tot het stuur. Ik lap onder meer zetels op, retoucheer kleding ...”

Vorige week stapten Sarah en Philippe in het huwelijksb­ootje. “Eigenlijk klopt het hele plaatje: ik heb mijn grote liefde teruggevon­den, mijn werk is mijn grote passie, ik woon op een leuke plek met lieve mensen rond mij ... Limburg is onze nieuwe thuis waar we ons hart verloren hebben, waar we met veel liefde zullen blijven wonen. Alles is gewoon perfect.”

 ?? © RR ?? Sarah en Philippe, 34 jaar geleden al dolverlief­d, enkele jaren geleden hebben ze elkaar teruggevon­den.
© RR Sarah en Philippe, 34 jaar geleden al dolverlief­d, enkele jaren geleden hebben ze elkaar teruggevon­den.
 ?? ??
 ?? © RR ?? De tekening die Sarah a bewaard heeft.
© RR De tekening die Sarah a bewaard heeft.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium