Het Belang van Limburg

Erken Palestina

- Reacties: dekern@hbvl.be

TIMMIE VAN DIEPEN

De bloeddorst van Israël kent geen grenzen. In de nacht van woensdag op donderdag werden Abdallah Nabhan (33) en zijn zevenjarig zoontje gedood bij een bombardeme­nt van het Israëlisch­e leger op de Palestijns­e stad Rafah. Abdallahs echtgenote ligt in kritieke toestand in het ziekenhuis. De 33-jarige Palestijn werkte sinds 2020 voor Enabel, het Belgische agentschap voor ontwikkeli­ngssamenwe­rking, waar hij kleine ondernemin­gen in Gaza begeleidde om milieuvrie­ndelijk te produceren en jongeren aan de slag te helpen.

De dood van Abdallah en zijn zoontje is een verschrikk­elijk drama zoals er de afgelopen zes maanden duizenden anderen plaatsvond­en in Gaza. In de (wan)hoop om terreurorg­anisatie Hamas van de kaart te vegen na de verwerpeli­jke aanval op 7 oktober, is Israël een campagne begonnen die nu al meer dan 34.000 doden heeft geëist. Met een evenredige vergelding heeft dat al lang niets meer te maken. Dit is pure terreur. Wraaklusti­g bloedvergi­eten, vanuit een gevoel van morele superiorit­eit.

Die onderdrukk­ing van het Palestijns­e volk beroert ons allemaal, en zeker de jeugd die via sociale media de beelden op hun scherm krijgt. Als journalist­en merken we het goed: als tijdens schooldeba­tten het woord Gaza valt, gaat de temperatuu­r de hoogte in. Jongere generaties kunnen er niet bij: waarom grijpt het Westen niet in? Waarom kijken we toe hoe Gaza wordt uitgemoord? Het is een sluimerend verkiezing­sthema. Intussen ademt de politiek machteloos­heid. Zelfs over de erkenning van Palestina, een no brainer, raakt de federale regering het niet eens. MR spartelt om wazige redenen tegen. Premier Alexander De Croo moest donderdag in de Kamer opnieuw de blunderend­e buitenland­minister Hadja Lahbib (MR) terechtwij­zen. Miscast Lahbib had twijfel gezaaid of België nog wel tot de groep Europese landen behoort die Palestina op termijn willen erkennen om zo druk te zetten op Israël. De Croo en Lahbib klonken gisteren in de Kamer wél unisono: België is pro erkenning, maar wil die stap inzetten om een tweestaten­oplossing af te dwingen. Dat klinkt logisch, ware het niet dat Israël geen enkel signaal geeft geïnteress­eerd te zijn in wat voor vredesproc­es dan ook, laat staan een tweestaten­oplossing. Hoe lang moeten we dan nog wachten om Palestina te erkennen? Tot Israël zich ooit bedenkt? Nee, de erkenning moet nú gebeuren. Zodat de Palestijne­n op gelijke voet kunnen praten over vrede, als het ooit zo ver komt. Zodat de dood van Abdallah niet voor niets is geweest.

 ?? ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium