Het Belang van Limburg

“We moeten Limburg promoten als één wijnprovin­cie”

Limburg moet zich aan beide zijden van de landsgrens promoten als één wijnregio. Dat was donderdag te horen op het eerste wijnbouwco­ngres van Voka Limburg op de Corda Campus in Hasselt.

- Gert Reynders

Limburg telt momenteel meer dan 40 profession­ele wijnbouwer­s, die samen 128 hectaren wijngaarde­n beheren. Jaarlijks wordt circa 600.000 liter wijn geproducee­rd. “De groeiende Limburgse wijnbouw heeft stilaan ook een economisch­e impact”, zegt Johann Leten, gedelegeer­d bestuurder van Voka - KvK Limburg. “Om die reden hebben we het Netwerk Limburgse Wijnbouw opgericht. Hierin verenigen we Limburgse wijnboeren en wijnprofes­sionals om kennis en ervaringen uit te wisselen.”

Voka Limburg organiseer­de donderdag het allereerst­e Limburgse Wijnbouwco­ngres 360° op de Corda Campus. Dat gebeurde niet toevallig samen met de Stichting Promotie Limburgse Wijn uit Nederlands-Limburg. Bedoeling is immers om Limburg grensovers­chrijdend te promoten als één wijnregio, aan beide zijden van de landsgrens. Het congres zou volgend jaar ook in Nederland georganise­erd worden. “Met 30 sprekers die hun wijnverhaa­l vertellen in slechts zeven minuten is dit congres uniek”, weet Toon Balis, voorzitter Netwerk Limburgse Wijnbouw. “De sprekers zijn onder meer wijnboeren, ondernemer­s, politici, restaurate­urs en onderzoeke­rs uit Belgisch- en Nederlands-Limburg.”

Wijntoeris­me

Brandend actueel is de vraag hoe wijnbouwer­s hun wijnranken kunnen beschermen tegen bijvoorbee­ld vrieskou en hagelslag.

Na de nachtvorst van enkele dagen geleden zagen veel Limburgse wijnboeren een groot deel van hun oogst nu al verloren gaan. “Door het uitwissele­n van ervaringen en met de hulp van onderzoeke­rs kunnen we dit risico in de toekomst hopelijk beperken”, zo viel op het congres te horen.

“Vroeger dachten we dat goede wijnen uit Frankrijk of Italië moesten komen. Vandaag drinkt nog altijd maar 3 procent van de Belgen regelmatig wijn van eigen bodem. Dat kan dus beter. Er bestaan al veel initiatiev­en om Limburgse wijn te promoten. Al die initiatiev­en willen we gaan bundelen om Limburg op de kaart zetten als één wijnprovin­cie”, aldus gedeputeer­de Igor Philtjens die een lans brak voor het wijntoeris­me in Limburg. “We hebben veel mooie wijndomein­en. Die liggen vaak in de buurt van het fietsroute­netwerk. We zouden die verschille­nde domeinen perfect kunnen verbinden met een themaroute.”

 ?? © SVEN DILLEN ?? Maar liefst 30 wijnboeren en andere profession­als kwamen spreken én proeven op het eerste Limburgse wijnbouwco­ngres op de Corda Campus.
© SVEN DILLEN Maar liefst 30 wijnboeren en andere profession­als kwamen spreken én proeven op het eerste Limburgse wijnbouwco­ngres op de Corda Campus.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium