Het Belang van Limburg

Gidsregio in activering

- DOMINIEK CLAES

Vanaf 1 mei is het zo ver. Dan moeten alle personen met een leefloon zich verplicht inschrijve­n bij de Vlaamse tewerkstel­lingsdiens­t VDAB. Dat moet mee helpen om de werkgelege­nheidsgraa­d in Vlaanderen op 80 procent te krijgen. Daarbij wordt er nauw samengewer­kt met de lokale besturen en OCMW’s. Zodra de betrokkene is ingeschrev­en bij de VDAB, zal het OCMW kunnen bepalen of het de begeleidin­g naar werk zelf opneemt of dat het daarvoor een beroep doet op de VDAB. Door de verplichte inschrijvi­ng zal VDAB alvast een duidelijk zicht krijgen op alle leefloonge­rechtigden die stappen naar werk kunnen zetten.

In Limburg hebben we zo lang niet gewacht. De Limburgse VDAB is samen met de lokale besturen en OCMW’s al sinds het begin van dit jaar bezig met het inschrijve­n van leefloners. Niet alleen leefloners trouwens, maar ook personen met een ziekte-uitkering of Oekraïense en andere vluchtelin­gen. En met goed gevolg. Volgens cijfers van VDAB Limburg waren er vijf jaar geleden amper 1.531 Limburgse leefloners ingeschrev­en bij de VDAB. In maart van dit jaar waren er dat al bijna 3.000 (2.886 om precies te zijn). Limburg telt naar schatting in totaal zo’n 4.000 leefloners. Hun aandeel in het totaal van de ‘klanten’ van VDAB Limburg is daardoor van 5 naar 10 procent gestegen. We gaan zelfs nog een stap verder in Limburg. Zo is er een experiment gestart in West-Limburg en Welzijnsre­gio Noord-Limburg om personen met een leefloon via een shuttlebus naar het opleidings­centrum van VDAB in Bilzen te brengen. Met het doel om leefloners zonder rijbewijs of met andere mobiliteit­sdrempels toch intensief te kunnen begeleiden, in de hoop hen zo duurzaam aan de slag te krijgen. En voor mensen die - om welke reden dan ook nog helemaal niet klaar zijn om in een job te stappen, wordt samengewer­kt met gespeciali­seerde organisati­es om die sociale, medische of psychologi­sche drempels weg te werken.

Dat de Limburgse werkzoeken­denstatist­ieken daardoor wat minder mooi ogen, nemen we er met plezier bij. Inderdaad, het aantal werkzoeken­den in Limburg is onder meer door het inschrijve­n van al die leefloners al maanden weer aan het stijgen. Maar bij de tussentijd­se evaluatie van het actieplan SALKTurbo bleek al dat Limburg toch maar mooi zijn historisch­e achterstan­d in de werkzaamhe­idsgraad tegenover de rest van Vlaanderen, zo goed als weggewerkt heeft. Naast gidsregio voor reconversi­e, mag Limburg straks ook gidsregio in activering genoemd worden.

 ?? ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium