Het Belang van Limburg

Ook Servais Verherstra­eten neemt maar helft van zijn uittreding­svergoedin­g op

- Mark van Luyk

“Dat Patrick Dewael een gedeelte van zijn vergoeding inlevert, vind ik een goede zaak. Maar het is ook geen barmhartig­e Samaritaan, hé. De helft van 500.000 euro bruto is nog meer dan genoeg. Al moet ik er wel bij vertellen dat je er belastinge­n op moet betalen”

Jan Peumans (N-VA) “Ik zal afzien van de 48 maanden uittreding­svergoedin­g waar ik recht op heb en het bij 24 maanden houden”

Patrick Dewael (Open VLD) “We hebben al een tijdje geleden afgesproke­n dat we ons zouden schikken naar de nieuwe regeling, maar ik wilde daar geen poeha rond maken”

Servais Verherstra­eten (CD&V) “Ik beslis nadat ik de berekening heb laten maken. Al ben ik het wel eens met het principe van 24 maanden”

Maggie De Block (Open VLD)

Ook Servais Verherstra­eten (CD&V) gaat maar de helft van zijn uittreding­svergoedin­g opnemen. Eerder liet Patrick Dewael (Open Vld) aan deze krant weten dat hij niet de 48 maanden waarop hij recht heeft op te zullen nemen, maar slechts 24 maanden uittreding­svergoedin­g.

Al jaren is er veel te doen over de riante uittreding­svergoedin­gen van parlements­leden. De bedragen werden sinds 2014 al een keer aangepast. Sinds 2024 kan de uittreding­svergoedin­g in de kamer nog maximaal 24 maanden loon bedragen of 253.000 euro bruto. Op dat bedrag moet nog belasting betaald worden.

Maar wie al voor 2014 in het federaal parlement zat, behield zijn verworven recht op 48 maandlonen of 507.000 euro bruto. Dat betekent dat vooral de oudere generatie parlements­leden nog met een smak geld het parlement konden verlaten na de verkiezing­en in juni.

PVDA wil het systeem afschaffen en berekende dat in de komende legislatuu­r over alle parlemente­n heen minstens 40 miljoen euro uit de stadskas verdwijnt aan uittreding­svergoedin­gen. Patrick Dewael (Open VLD) zwaait volgens PVDA met zijn 39 dienstjare­n af met 507.024 euro bruto, Servais Verherstra­eten (CD&V) zou 401.394 euro bruto uittreding­svergoedin­g krijgen en Maggie De Block (Open VLD) 316.890 euro bruto. Het zijn de politici zelf die moeten aangeven of ze hun uittreding­svergoedin­g al dan niet willen opnemen.

Voorbeeld Dewael

Patrick Dewael liet in een interview in onze weekendkra­nt weten dat hij zich gaat aanpassen aan de nieuwe regeling waarbij de maximumver­goeding op 24 maanden is geplafonne­erd, hoewel hij eigenlijk recht heeft op 48 maanden loon. Hij laat dus de helft van zijn vergoeding liggen als hij straks de kamer vaarwel zegt. Servais Verherstra­eten, het CD&V-kamerlid uit Mol, zit al 29 jaar in het parlement en volgt het voorbeeld van Dewael. “Wat Dewael in jullie krant zei was niet nieuw voor mij. We hadden dat eerder onderling afgesproke­n. Er is momenteel een overgangsr­egel en wij gaan ons daaraan aanpassen. Dat stond al enige tijd vast, maar ik wilde daar geen poeha over maken. Of ik andere collega’s ook wil aansporen om dit te doen? Daar hoef ik me niet over uit te spreken.”

Maggie De Block (Open VLD) zegt dat ze de berekening pas kan vragen na 8 mei en dan haar definitiev­e beslissing neemt. “Ik heb maar 25 jaar anciënnite­it en geen 35. Ik beslis nadat ik de berekening heb laten maken. Al ben ik het wel eens met het principe van 24 maanden.”

“Nog genoeg geld”

Jan Peumans (N-VA) was destijds als voorzitter van het Vlaams Parlement zelf vragende partij om zijn loon in te perken, maar zijn uittreding­svergoedin­g - die voor het Vlaams Parlement al een tijdje op 24 maanden vastligt - nam hij wel op.

“Als voorzitter kreeg ik destijds tweemaal de wedde van een volksverte­genwoordig­er plus onkosten. Toen ik mijn eerste loonbriefj­e kreeg, dacht ik dat ze een fout hadden gemaakt. Er stond 17.000 euro netto”, zegt Peumans. “Dat vond ik overdreven. In een commissie hebben we toen op mijn vraag afgesproke­n dat ik 4.000 euro netto minder zou verdienen. Dat was nog meer dan genoeg.”

“Dat Patrick Dewael een gedeelte van zijn vergoeding inlevert, vind ik een goede zaak. Maar het is ook geen barmhartig­e Samaritaan, hé. De helft van 500.000 euro bruto is nog meer dan genoeg. Al moet ik er wel bij vertellen dat je er belastinge­n op moet betalen. Wij hebben destijds overeengek­omen om de uittreding­svergoedin­g te beperken tot 24 maanden. Dat vond ik toen een eerbaar voorstel. Bedrijfsle­iders zwaaien ook af met een mooie premie. Maar het is natuurlijk nog genoeg geld. Daarom gaf ik destijds jaarlijks 25 a 30.000 euro aan goede doelen en vandaag nog altijd zo’n 8.000 euro per jaar.”

 ?? © BELGA ?? Ook Servais Verherstra­eten (CD&V) gaat maar de helft van zijn uittreding­svergoedin­g (van 401.394 euro bruto) opnemen.
© BELGA Ook Servais Verherstra­eten (CD&V) gaat maar de helft van zijn uittreding­svergoedin­g (van 401.394 euro bruto) opnemen.
 ?? ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium