Het Belang van Limburg

Bordeaux rooit wijngaarde­n wegens overproduc­tie

- Hanne De Belie

In Bordeaux worden massaal wijngaarde­n vernietigd wegens overproduc­tie. Graafmachi­nes rukken er 8.000 ha aan wijnranken uit de grond. “Het gaat enkel over de kleinere supermarkt­wijnen”, zegt Hasselaar Justin Onclin, die topwijn maakt in de Franse wijnstreek.

1.200 wijnboeren rond Bordeaux hebben zich gemeld om met subsidies van de overheid 8.000 hectare aan wijnranken te vernietige­n. De goedkopere bordeauxwi­jn is niet alleen minder populair, ook de klimaatver­andering gooit roet in het eten. “Ik ben zelf niet getroffen”, zegt Hasselaar Justin Onclin, die met Château Branas Grand Poujeaux een grand cru in handen heeft. “Het gaat over de kleinere wijnen, die in de supermarkt­en verkocht worden voor vijf, zes of zeven euro btw inbegrepen. In dat segment worden wel wat wijngaarde­n gerooid, omdat er een onevenwich­t is tussen vraag en aanbod. Vooral in Europa, maar ook in de wereldmark­t.”

“De Franse staat heeft besloten om subsidies te geven om een aantal hectares te rooien, en eventueel andere culturen te beginnen in de plaats van wijn”, gaat Onclin verder. “Het gaat over wat wij in ons jargon de minder goede terroirs of gronden noemen. Minder goede terroirs geven minder goede kwaliteit, en dat is nu precies het probleem. Er is wat te veel wijn op de markt, en vooral te veel kleinere bordeauxs die kwalitatie­f minder goed zijn. Als deze gaan verdwijnen, gaat het evenwicht zich snel herstellen.”

Veel belangstel­ling

Onclin zelf maakt wijn in het betere segment. “Met de betere wijnen is er niets aan de hand”, zegt hij. “Die worden goed verkocht: vooral internatio­naal gezien is er nog steeds heel veel belangstel­ling. De vraag naar kwaliteits­wijnen blijft groot. Ik was vorige week nog in Bordeaux, omwille van de primeurpro­everijen van de grotere wijnen. De wijnen van het jaar 2023 werden voorgestel­d aan de importeurs en aan de pers. Er was heel veel belangstel­ling uit Europa en Amerika. De Chinezen waren wat minder talrijk. Ze kopen wat minder wijn op dit moment, omdat het thema wijn in China minder aan de orde is. Maar de andere markten gedragen zich normaal.” Volgens Onclin is er voor de betere wijnen “geen substantie­el noch structuree­l” probleem. “De rente stijgt wel, en de voorraden moeten gefinancie­rd worden. Hetzij door de domeinen, hetzij door de distribute­urs. Dat kost wel wat geld”, stelt hij. “Maar dat is voor de betere wijnen het enige nadelige punt op dit moment. Voor de kleinere wijnen is er wel een krimpende vraag. Men heeft de voorbije tien tot twintig jaar iets te genereus aangeplant. Dat komt nu slecht uit. Ik ben zelf niet meer in de gebieden van de kleine bordeauxs geweest, dus ik heb niets gezien van het rooien. De grand cru classé-wijnen worden elders in de streek gemaakt, en daar wordt uiteraard niet gerooid.”

Rosé

Voorlopig is de impact op de verkoop in Limburg gering. “De verkoop van de goedkopere bordeauxwi­jnen was de laatste jaren al sterk gezakt: er is nog weinig markt voor”, zegt Hans Christiaen­s, aankoper bij Wijnhuis Christiaen­s in Tongeren. “Dat is ook de reden van de crisis. Ze hebben geen afzetmarkt meer. Ook de Franse markt is sterk gezakt. Fransen drinken zelf ook veel minder rode wijn, en meer wit en rosé. Daardoor komen ze in Bordeaux in de problemen, en is er een overproduc­tie. Enkel die grote namen in Bordeaux doen het voorlopig nog goed. Die worden wereldwijd goed in de markt gezet, en de kleine wijnen staan in de schaduw.”

 ?? © AFP ?? Een graafmachi­ne stort zich op wijnranken in Bordeaux: er gaat 8.000 ha voor de bijl.
© AFP Een graafmachi­ne stort zich op wijnranken in Bordeaux: er gaat 8.000 ha voor de bijl.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium