Het Belang van Limburg

Verkiezing­scongres N-VA: één tegen allen, maar vooral tegen de PS

- Farid El Mabrouk

Voor N-VA worden de verkiezing­en een strijd van één tegen allen en vooral tegen de PS, bleek zondag op het verkiezing­scongres. De Waalse socialiste­n worden in het N-VA-programma talloze keren geciteerd. Als bron van alle kwaad.

Geen woord over Vlaams Belang of over migratie. Nauwelijks aandacht voor het eigen Vlaamse beleid of voor het communauta­ire. N-VA-voorzitter Bart De Wever focuste zondag op zijn verkiezing­scongres uitsluiten­d op zijn dada: de Vlaamse welvaart, en Vivaldi die ze volgens hem in gevaar brengt. Het is de plek waar hij de federale regering pijn kan doen. Met de dieprode cijfers van de Belgische begroting, de torenhoge belastinge­n en de hervorming­en die er niet of nauwelijks kwamen.

En zoals gebruikeli­jk wijst De Wever als verantwoor­delijke voor al het kwaad naar de Parti Socialiste. Hij citeerde Paul Magnette in zijn speech: “Onze studiedien­st telde ruim 10 miljard aan nieuwe belastinge­n, en toen ik dat voorlegde aan Magnette, lachte hij: ‘Het is een beetje meer.’”

“Gedaan met Vivaldi, gedaan met de hardwerken­de Vlaming uit te persen en uit te lachen, gedaan met besturen zonder Vlaamse meerderhei­d”, oreerde De Wever met een oorveeg richting Open VLD en CD&V. Ook die twee partijen zou hij nog altijd graag een kopje kleiner maken.

De Wever wenste zijn Vlaamse coalitiepa­rtners een verpletter­ende nederlaag toe. Aan de alliantie die CD&V en MR smeedden, maakte de voorzitter geen woorden vuil. In de marge van het congres deed hij de tandem MahdiBouch­ez af als een schijnbewe­ging van partijen die toch voor Vivaldi II gaan.

Bergop

N-VA is niet meer zoals in 2010 en 2014 de autoritair­e leider in het Vlaamse politieke landschap. “Ik weet dat het bergop fietsen is”, liet De Wever zondag ook verstaan. In de peilingen is Vlaams Belang hem al lang voorbij gespurt en CD&V loopt (communauta­ir) al een paar jaar niet meer aan het handje van haar voormalige kartelpart­ner.

Opvallende Limburgse accenten uit het N-VA-programma: Bosland verankeren als Nationaal Park, het beveiligen van Port of Limburg, de afschaff ing van de taalfacili­teiten in Voeren, een drugsfonds voor de opkuis van dumpings, en de garantie op veerboten op de Maas.

 ?? © BELGA ?? N-VA-voorzitter Bart De Wever.
© BELGA N-VA-voorzitter Bart De Wever.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium