Het Belang van Limburg

Eerste Limburgse zomerbars open ondanks kwakkelwee­r: “Maar de zon blijft welkom”

- Hanne De Belie

Zomerse cocktails en beats, maar helaas: amper zon. Ondanks het kwakkelwee­r ging zomerbar Barnoe in Heusden-Zolder zaterdag toch al van start. “150 plaatsen zijn overdekt, dus we doen gezellig open.” Nieuweling Plage Odette in Beringen stelt de grote opening uit tot woensdag.

Weer of geen weer: zomerbar Barnoe aan het kanaal in Heusden-Zolder opent altijd het weekend voor 1 mei. Ook zomerbar Kaai 3 in Bree is ondanks het kwakkelwee­r dit weekend open. Met temperatur­en tot 17 graden is het warmer dan afgelopen week. Toch blijft het grijs en wisselvall­ig. “We zijn met een aantal zomerbars die ongeveer op hetzelfde tijdstip openen, maar die hebben nu uitgesteld met het weer. Wij zijn wel open”, zegt zaakvoerde­r Dirk Decoster van Barnoe vastberade­n. “We hebben heel wat overdekkin­g, dus ook bij slecht weer krijgen wij meestal veel volk over de vloer.”

Spelbreker

“Als het echt stormt, durven we wel eens sluiten”, gaat Decoster verder. “Dat gebeurt een of twee keer per jaar. Voor de rest zijn we altijd open, zeven dagen op zeven. Uiteraard is ook voor ons het weer een beetje een spelbreker. Het liefst hebben we zon. Als je in je eigen tuin zit, ziet die er ook veel mooier uit als de zon schijnt. De zon blijft dus welkom. (lacht) Het gras ziet nu wel mooi groen. Dat is dan weer een voordeel. We moeten het positief zien.” Het weer is op z’n minst gezegd grillig: tijdens de laatste opbouwwerk­en regent het nog, wanneer de bar zaterdag opent, schijnt de zon. En dat zorgt meteen voor de eerste gasten. “Voor ons maakt dat wisselvall­ige weer het moeilijker om personeel in te zetten”, zegt Decoster. “Als ze droog weer voorspelle­n en mensen willen gaan fietsen, maar er valt toch een druppeltje, dan blijven ze thuis. Als de zon er weer doorkomt, kan je met een pulleke op het terras zitten. De temperatuu­r valt best mee, maar met dit weer kunnen we moeilijk inschatten hoe druk het wordt. Daardoor moeten we soms nog personeel afbellen of bijboeken.”

Nieuwe zomerbar

Zomerbar ’t Huis Zonder Naam in Borgloon ging op 30 maart al

“Met dit weer kunnen we moeilijk inschatten hoe druk het wordt. Daardoor moeten we soms nog personeel afbellen of bijboeken”

Dirk Decoster, zomerbar Barnoe

open. Nieuweling Plage Odette in Beringen stelt de grote opening uit tot 1 mei, omwille van het weer. Woensdag wordt 24 graden voorspeld. “We willen openen met een grote knal, daarom stellen we het een paar dagen uit”, zegt Ruben Robeyns van Plage Odette, ook general manager van cateringbe­drijf Atelier V in Hasselt. “We hebben ook Jardin du Commandeur aan het Kasteel van Ordingen. Ook die zomerbar gaat woensdag open.”

Met Plage Odette zien ze het alvast groots. “De beachbar ligt op een site aan de waterskicl­ub, en zeker op lange termijn zijn er nog wat wilde plannen”, zegt Robeyns. “We hebben 400 zitplaatse­n, waarvan 150 overdekt. Om een zomerse vibe te creëren hebben we gekozen voor een rieten dak. Het is een trendy, hippe beachclub met palmbomen, zand, strandstoe­len en bartafels. Er is een grote ronde buitenbar, zodat je het gevoel krijgt dat je op het strand loopt. En natuurlijk is er een kinderspee­ltuin. We willen zowel de jonge doelgroep, als ouderen en fietsers aanspreken. Als het mooi weer is, kunnen boten bij ons aanmeren. Ik denk dat wij de enige zomerbar zijn waar dat kan. We zijn elke dag open, enkel bij slecht weer sluiten we.”

Alice’s Garden in Genk opent dinsdag 30 april. Andere zomerbars zoals Ipanema aan de Hasseltse Versuz, Thor Terrazza in Genk en Kafee Kongée in Pelt, wachten tot 8 mei.

De verpleegku­ndige in een flexibel statuut – als zelfstandi­ge, uitzendkra­cht of ‘ingehuurde’ projectver­pleegkundi­ge – rukt op. Een oplossing of een bijkomend probleem voor de zorgsector die al lang schreeuwt om meer handen aan het bed? Icuro-Zorgnet: “De vijver wordt hiermee niét groter, wél duurder.”

“10.000 euro per maand?” Toen een mail van het externe uitzendkan­toor per ongeluk in haar inbox belandde, trok projectver­pleegkundi­ge Sabrina Snoeckx grote ogen. “Durfde het kantoor zó veel voor mij te vragen aan het ziekenhuis dat mij inhuurde? Belachelij­k veel, het druiste tegen mijn principes in. Als je het afzette tegen wat ik zélf kreeg, was het helemaal schandalig: 2.200 euro bruto. Oké, ik had wel een auto met tankkaart, maar dat waren toch maffiaprak­tijken.” Met de mail in de hand eiste ze een loonsverho­ging bij het kantoor. Ze kreeg 400 euro bruto bij, maar de negatieve ervaring bleef hangen. Ze besloot om intern voor een ziekenhuis­groep te gaan werken, in dienst als intern projectver­pleegkundi­ge. “Voor het ziekenhuis is dit ook beter, nu ben ik minder duur.”

Collega-verpleegku­ndige T., die anoniem wil blijven, werd na 27 jaar vast dienstverb­and bewust extern projectver­pleegkundi­ge via een uitzendkan­toor. Hij verdient nu 100 euro meer en heeft een auto. “Ik weet dat ik een dure vogel ben. Misschien is het niet erg correct, maar dan moet het beleid veranderen. Leg het zorgperson­eel beter in de watten en geef een deftig loon. Dan vertrekken ze niet.”

Robin werkte eerst als projectver­pleegkundi­ge via een interimkan­toor, nu als freelancer. “Ik voelde me een nummer voor dat kantoor. Ik wil vrijheid hebben, kunnen vertrekken als ik het beu ben. Als freelancer heb ik nu een auto van mijn zaak en bepaal ik zelf mijn tarieven. Nu verdien ik 10.000 euro per maand voor mijn zaak, ik keer mezelf daar een deel van uit.”

Vierduizen­d vacatures

Almaar meer verpleegku­ndigen maken voor zichzelf de optelsom. Ze zijn niet alleen gegeerd, de hoge werkdruk en avond-, nacht- en weekendshi­fts zijn een gekend zeer. Vandaag staan er 4.000 vacatures open in de zorgsector, het voorbije jaar werden liefst 10.798 verpleegku­ndigen gezocht. Vooral sinds corona kiezen ze vaker voor een flexibeler statuut als interimkra­cht, freelancer of projectver­pleegkundi­ge. Voor de ziekenhuiz­en zijn er geen recente cijfers, maar uit gegevens van het Departemen­t Zorg bleek die groep flexibele verpleegku­ndigen in de woonzorgce­ntra verzesvoud­igd in vergelijki­ng met vorig jaar.

Sommige uitzendbed­rijven spelen erg listig in op de war on talent. Met beloften van een hoger loon, een auto en betere uren snoepen ze soms vast personeel af van zorginstel­lingen en bieden die vervolgens weer aan tegen andere voorwaarde­n. O.a. verpleegku­ndigen verhuren aan zorginstel­lingen legde Steve Rousseau met House of Talent alvast geen windeieren, bleek vorige week. Het omgekeerde geldt voor de zorginstel­lingen.

De situatie frustreert directies van de zorginstel­lingen. “We zien goede medewerker­s vertrekken omdat we de middelen niet hebben om hen beter te betalen. De uitzendmar­kt kan dat wel en biedt hen vervolgens weer duurder aan”, zegt een directeur van 17 woonzorgce­ntra. “Als je écht mensen nodig hebt zoals wij, lijdt de financieri­ng van het wzc er finaal toch onder. Je kunt die extra kosten niet doorrekene­n aan de bewoners. Een wzc is al niet goedkoop. Het systeem ondermijnt de continuïte­it van de zorg, de band met de bewoners en met de collega’s.”

“Minister Crevits stelt dat je geen winst mag maken op de zorg, maar kijkt daarbij naar de wzc’s, terwijl je je toch ernstige vragen kunt stellen bij die kantoren die winst op zorg maken.”

Moderne slavenhand­el

“Als ik niet moest, zou ik geen uitzendwer­k gebruiken”, zegt Joeri Fabry directeur van wzc Salvator Welzijnszo­rg in Hasselt. “Het ontwricht de zorg. Maar het personeels­tekort is groot. Als een verpleegku­ndige kan kiezen voor een auto, betere uren of voor een ziekenhuis, dan komt ouderenzor­g vaak op de laatste plaats. De uitzendkra­chten hier hebben een auto. Ik kan dat nooit aan al mijn vijftig medewerker­s bieden.” Fabry zou liever zijn centen voor iets anders gebruiken “dan dubbel zoveel te betalen voor hetzelfde werk”. Het bericht over de miljoenenw­insten van Steve Rousseau, o.a. door het detacheren van verpleegku­ndigen, maakte Fabry kwaad. “Dat is bijna een moderne vorm van slavenhand­el. Het kantoor wordt er rijk van, maar voor de zorg smaakt dit bitter.”

“Onetisch en pervers”

“Je zult op acute momenten als iemand ziek of zwanger is nooit zonder interims kunnen. Maar dat mag de reguliere zorg niet structuree­l vervangen, zoals nu stilaan gebeurt. Dat is onbetaalba­ar en problemati­sch”, zegt Margot Cloet, hoofd van zorgkoepel Icuro-Zorgnet. Vooral de ingehuurde projectver­pleegkundi­gen zijn Cloet een doorn in het oog. “Die kosten 2 tot 2,3 keer zoveel aan de instelling. Te vaak komen ze hetzelfde werk doen als de reguliere verpleegku­ndigen die wél binnen de cao’s werken. De uitzendkan­toren maken sluw gebruik van de personeels­krapte en de wettelijke mogelijkhe­id. Een bekommerni­s om de zorg betaalbaar te houden, is er niet. Het is onethisch en pervers, het ondermijnt het zorgsystee­m. Bijkomende handen creëert het niet, het maakt de financiële problemen alleen maar groter.”

“De vijver wordt niet groter, maar wel duurder”, beaamt Olivier Remy, algemeen coördinato­r ACV Puls non-profit. “Maar die verpleegku­ndigen verdienen niet twee keer zoveel, he. Als je het verhaal van House of Talents leest, weet je wel waar het geld naartoe gaat...”

Dat onze zusterkran­t De Standaard dat businessmo­del pervers noemde, vindt Rika Coppens van concurrent House of HR onterecht. “Ons businessmo­del is mensen in knelpuntbe­roepen vinden, binden en uitsturen naar diverse werkgevers met tijdelijke noden. Bij de grote meerderhei­d zijn de intenties wél zuiver.”

Familiedag

Zorginstel­lingen bieden wel tegenwicht. Tijdens corona zag het Virga Jesse-ziekenhuis ook verpleegku­ndigen vertrekken en zich opnieuw - duurder - aanbieden als externe projectver­pleegkundi­ge. “Met zes andere Limburgse ziekenhuiz­en hebben we dan afgesproke­n om hen te weigeren. Anders beland je in een vicieuze cirkel”, zegt Mauro Convalle, directeur Zorg. “In Limburg hebben we wel de luxe dat we mensen kunnen weigeren, in de grootstede­n heb je die keuze soms simpelweg niet.”

Convalle zocht wel uit waarom die verpleegku­ndigen vertrokken waren. “Soms was de reden financieel, vaak wilden ze betere uren. Als werkgever kun je dat niet altijd bieden. Maar als we ons personeel willen houden, zullen we een en ander toch ook zelf moeten proberen op te lossen. Veel verpleegku­ndigen starten om 7 uur, combineer dat maar eens met jonge kinderen. Moet het operatiekw­artier echt om 8 uur beginnen? Kunnen we niet nadenken over kortere en langere shifts? Bekijk dat met een open geest.”

 ?? © KAREL HEMERIJCKX ?? De eerste gasten van Barnoe in Heusden-Zolder.
© KAREL HEMERIJCKX De eerste gasten van Barnoe in Heusden-Zolder.
 ?? © KAREL HEMERIJCKX ?? Nieuweling Plage Odette in Beringen stelt de grote opening uit tot 1 mei, omwille van het weer.
© KAREL HEMERIJCKX Nieuweling Plage Odette in Beringen stelt de grote opening uit tot 1 mei, omwille van het weer.
 ?? ??
 ?? © BELGA ?? Steeds meer verpleegku­ndigen kiezen voor een flexibeler statuut.
© BELGA Steeds meer verpleegku­ndigen kiezen voor een flexibeler statuut.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium