Het Belang van Limburg

Situatie verslechte­rd voor Oekraïne

- Anton Goegebeur

Sinds de val van Avdiivka in februari boekte het Russische leger nauwelijks nog vooruitgan­g. Maar de voorbije dagen heeft het een bres geslagen in het front en enkele dorpjes veroverd. De Oekraïense opperbevel­hebber Oleksandr Sirski geeft toe dat de situatie “verslechte­rd” is. Wat is er gebeurd?

Rusland heeft deze week meer terrein dan gewoonlijk gewonnen aan het Oekraïense front. De Russische troepen zijn erin geslaagd om ongeveer 5 kilometer op te rukken richting Otsjeretyn­e, een dorpje waar voor de oorlog zo’n 3.000 mensen woonden. Het dorp zou grotendeel­s veroverd zijn. Het is voor het eerst sinds lang dat Russische soldaten zo snel zo ver konden oprukken, ondanks een groot overwicht in man- en vuurkracht.

In een reactie op Facebook zondag stelt de Oekraïense opperbevel­hebber Oleksandr Sirski dat de situatie aan het front ‘verslechte­rd’ is. “Rusland zet druk op de volledige frontlijn en boekt in sommige sectoren tactische successen.” Hoewel er hard wordt gevochten en sommige posities meermaals per dag van kamp wisselen, moest Sirski toegeven dat Oekraïense troepen zich hebben teruggetro­kken uit de dorpen Berdytchi, Semenivka en Novomykhaï­livka.

Is dit het begin van een grote Russische doorbraak?

Met de nakende inname van Otsjeretyn­e komt Rusland een stap dichter bij Pokrovsk, een belangrijk militair knooppunt van het Oekraïense leger. Maar luitenant-kolonel Tom Simoens (Koninklijk­e Militaire School) verwacht niet dat het Russische leger snel zal doorstoten. “Voor het eerst hebben ze een bres geslagen in de Oekraïense linies, maar ze lijken dat succes niet ten volle uit te buiten. Volgens de handboeken had Rusland nu snelle mobiele eenheden door het ontstane gat moeten sturen om Oekraïense stellingen ten noorden en ten zuiden in de tang te nemen en om zo snel mogelijk dieperligg­ende artillerie­stukken, hoofdkwart­ieren en munitiedep­ots te treffen.”

Maar dat gebeurt niet. Door drones is het onmogelijk geworden om mobiele eenheden - brigades met tientallen tanks en pantserwag­ens - ongestraft samen te trekken achter het front. Rusland lijkt te kiezen voor een andere aanpak: bite and hold. “Ze nemen kleine happen uit het front en proberen die bescheiden terreinwin­st vast te houden. In plaats van verder op te rukken, probeert ze de bres richting het zuiden te verbreden. Het is een heel trage aanpak die we kennen uit de Eerste Wereldoorl­og”, zegt Simoens. Dat Rusland niet verder westwaarts oprukt lijkt er ook op te wijzen dat het Oekraïense leger de bres heeft kunnen dichten.

Bezwijkt het Oekraïense leger onder de druk?

Het Oekraïense leger is sinds de val van Avdiivka in februari in het defensief gedrongen. Daarbij speelt een tekort aan manschappe­n en munitie hen parten. In deze zone aan het front is de situatie volgens opperbevel­hebber Sirski ‘het meest gecomplice­erd’. Hij maakt gewag van “meedogenlo­ze gevechten” en verwijst ook naar het voordeel dat de Russen hebben op het vlak van troepen en munitie.

Het dreigende verlies van Otsjeretyn­e komt deels door een slecht uitgevoerd­e af lossing binnen het Oekraïense leger, al verwijst Sirski daar zelf niet naar. Het dorpje werd lange tijd verdedigd door de 47e Brigade. “Dat zijn elitesolda­ten die een NAVOopleid­ing hebben gehad”, vertelt correspond­ent Arnaud De Decker. De brigade zou na maanden strijd aan het front bij Avdiivka afgelost worden door de 115e Gemechanis­eerde Brigade, maar die deden dat halfslacht­ig. “Op hun dronebeeld­en moeten de Russen de chaos hebben gezien. De soldaten van de 115e zijn veel minder ervaren. Zij hebben geaarzeld om hun posities in te nemen aan een van de heetste stukken van het front.”

Zullen Amerikaans­e wapens en munitie voor een ommezwaai zorgen?

Ondanks het militaire overwicht slaagt het Russische leger er niet in om veel terreinwin­st te boeken. Bij Tsjasiv Jar, een ander kritiek punt aan het front, lijkt de opmars na eerder succes nu toch te haperen. Dat verbaast De Decker, al kan het ook stilte voor de storm zijn. “Alles is in het voordeel van de Russen, toch blijft het een trage slijtagesl­ag. Dat is ook een pluim voor de hardnekkig­e Oekraïense verdedigin­g.”

Wapens en munitie zullen verlichtin­g brengen, maar de kansen niet doen keren, denkt Simoens. “Oekraïne heeft ook een probleem met mankracht. Wij hebben geen goed zicht op hun reserves, maar het is een veeg teken dat het Oekraïense leger te weinig en slecht roteert. Ik vrees dat ze nog een tijd achteruit zullen worden gedrukt. In het slechtste geval tot op het moment dat ze niet langer over de mankracht beschikken om een bres te dichten.”

De Decker deelt die zorg. “Ik verwacht niet dat het front snel instort, maar het probleem is dat de meest ervaren Oekraïense brigades in de voorste linies zitten, ook bij Tsjasiv Jar. Ooit zullen zij afgelost moeten worden en dan dreigt het fout te lopen.” Smakelijke BBQ-promo’s Zo maken we ‘t verschil. Chipolata’s voor € /kg Geldig t.e.m. 7/5/2024. Met Xtra. Toon je Xtra aan de kassa. Je korting wordt automatisc­h verrekend. Alleen geldig op het assortimen­t in de Colruyt-winkels in België en op het Colruyt-assortimen­t op collectand­go.be. Nog geen Xtra? Download de Xtra-app of vraag een kaart aan in je winkel, en profiteer meteen van je korting.

 ?? © AP ?? Oekraïense artillerie-eenheden in de buurt van Avdiivka krijgen het zwaar te verduren.
© AP Oekraïense artillerie-eenheden in de buurt van Avdiivka krijgen het zwaar te verduren.
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium