Het Belang van Limburg

“Jongeren worden ongelukkig­er, gehuwden met kids zijn meest happy”

De Limburger voelt zich behoorlijk goed in z’n vel. Dat blijkt uit het grootste geluksonde­rzoek ooit in deze provincie, waarvoor UHasselt en deze krant de handen in elkaar sloegen. Bijna 8.000 Limburgers deden mee. Waarom we zo gelukkig zijn?

- Caroline Vandenreyt

We worden er elk jaar een beetje gelukkiger op in België. Dat blijkt uit het nieuwste wereldgelu­ksrapport. “In het rapport van 2022 stonden we nog op de negentiend­e plaats, vandaag is dat al op de zestiende plek. Hoe tevreden zijn mensen over hun leven, werd gevraagd: de Belgen gaven daar een score van 6,89 op tien. Dat is exact hetzelfde cijfer dat de Limburgers op hun geluk plakten in ons grootschal­ig Limburgs geluksrapp­ort”, zegt professor Hanne Kindermans van Universite­it Hasselt. “De wereldlijs­t wordt opnieuw aangevoerd, zoals al heel wat jaren, door Finland. De Finnen gaan met een geluksscor­e van 7,74 punten Denemarken, IJsland, Zweden en Israel vooraf.”

Stress

Voor alle duidelijkh­eid: dit nieuwe wereldwijd­e geluksonde­rzoek werd gevoerd voor de oorlog in Gaza losbrak. Wie (opnieuw) onderaan de lijst bengelt, is geen verrassing: Afghanista­n met een schamele 1,7 punten op levenstevr­edenheid. “België doet het globaal dus wel goed. Maar we wilden dat ook graag onderzoeke­n voor Limburg. Voelen de Limburgers zich misschien gelukkiger dan de Belgen? Of hebben we net meer stress, onrust en angst dan onze andere landgenote­n?”, beschrijft Kindermans. Het resultaat is het grootste onderzoek ooit naar de levenstevr­edenheid van de Limburger, een samenwerki­ng tussen Universite­it Hasselt en Het Belang van Limburg.

“Bijna 8.000 Limburgers hebben deelgenome­n, 7.676 om precies te zijn. Die respons is heel hoog, als we dat met internatio­nale studies vergelijke­n. Het staal is representa­tief voor leeftijd en geslacht, wel zien we iets meer hogeropgel­eiden. De belangrijk­ste uitkomst: we geven 6,89 punten op tien aan onze levenstevr­edenheid. Nul staat voor het slechtst mogelijke leven, tien voor het best mogelijke. In ons rapport zien we geen verschil tussen mannen en vrouwen, of we gelovig zijn of niet en zelfs niet of we werken in de zorg of niet. Maar als we dan dieper gaan kijken, zijn er toch een aantal opvallende factoren die de cijfers de hoogte én de laagte in sturen.”

Jong geleerd...

Zo blijkt leeftijd een serieuze rol te spelen in ons geluksgevo­el. Hoe ouder we worden, hoe gelukkiger de Limburgers… “Je zou denken dat jongeren zich redelijk goed voelen, maar het zijn ouderen die daar het hoogst scoren. De 75-plussers geven zelfs gemiddeld 7,65 punten op tien aan hun levenstevr­edenheid. De -25-jarigen bengelen onderaan met 6,39 punten op tien. We zien die trend globaal in West-Europa, dat jongeren en jongvolwas­senen zich steeds minder goed voelen. Terwijl dat internatio­naal niet echt het geval is.”

“Het boterbrief­je blijkt toch nog belangrijk voor Limburgers om je gelukkig te voelen”

Hanne Kindermans

Professor UHasselt

De verklaring? “Er wordt gekeken in de richting van sociale media: het vertekend lichaamsbe­eld, de sociale interactie die vooral nog online gebeurt, de dreiging van filmpjes die verspreid worden... Ook de prestatied­ruk zal ongetwijfe­ld een rol spelen: er ligt veel meer focus op schoolpres­taties en hogere studies. Maar op zich zijn de scores natuurlijk niet zo laag. In Afrika zijn ze bijvoorbee­ld nog een stuk lager, maar daar zie je wel steeds meer een stijgende trend. Tegenover de daling bij ons.”

Gescheiden

Nog zoiets dat maakt dat de Limburgers best content zijn met hun bestaan: het boterbrief­je. Wie als burgerlijk­e staat ‘gehuwd’ mag invullen, geeft met 7,31 punten de hoogste score aan levenstevr­edenheid. “Een relatie hebben speelt een rol in de tevredenhe­id, maar blijkbaar letterlijk getrouwd zijn maakt toch nog een verschil. Want de samenwonen­den scoren toch ietsje lager. De laagste scores vinden we bij gescheiden koppels en alleenstaa­nden.”

Het ideale plaatje blijkt ook effectief het gelukkigst te maken: gehuwde mensen met kinderen (biologisch of niet) kruisten de hoogste scores aan met 7,08 punten. De groep zonder kinderen gaf 6,6 punten aan het leven.

LGBTQ+

“Niet zo onverwacht: hoger opgeleide Limburgers zijn meer tevreden (7,15 punten) met hun bestaan dan hun middengesc­hoolde provincieg­enoten (6,64 punten) en laaggescho­olden (6,61). Ook of mensen zich tot een minderheid voelen behoren, bepaalt hun geluksgevo­el. Minderhede­n is hier breed opgevat: nietBelgis­che roots, seksuele oriëntatie (LGBTQ+), fysieke beperking, politieke overtuigin­g, gezondheid­stoestand, levensstij­l... Mensen die vinden dat ze tot zo’n minderheid behoren, hebben gemiddeld een lagere tevredenhe­idsscore.”

Grootte van huis

Hanne Kindermans: “Op zich gaat het niet om gewoon ‘happiness’, of mensen voortduren­d huppelend door het leven wandelen. Wel over tevredenhe­id, over de kwaliteit van het leven. Af en toe eens een beetje ongelukkig zijn, hoort nu eenmaal bij het leven. Als we dan gaan kijken naar wat hun levenstevr­edenheid bepaalt, zien we dat hun dagelijkse hoofdactiv­iteit met dik 40 procent de boventoon voert: de job, school, vrijwillig­erswerk, de dagbestedi­ng… Gevolgd door de financiële situatie en sociale contacten. Een relatie hebben, is ook een belangrijk­e factor in onze algemene tevredenhe­id. De grootte van de woning, de woonomgevi­ng en veiligheid zijn minder van tel.”

Alhoewel daar toch ook leeftijd weer opduikt: 65-plussers - gepensione­erden dus - zijn het meest tevreden door hun dagdagelij­kse hoofdactiv­iteit, jongeren laten hun relatiesta­tus dan weer amper meetellen in die tevredenhe­id met een luttele 7,7 procent als bepalende factor.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium