Het Belang van Limburg

Een abonnement opzeggen? Hoe kan dat gemakkelij­k, goed en gratis?

- Gunter Willekens

Wie op het internet zoekt hoe een abonnement stop te zetten, vindt daar tal van diensten die dat voor u doen. Maar let op, die service is niet altijd gratis en succesvol. Er zijn betere manieren om van een ongewenste dienst af te geraken. Gratis en voor niets.

Toen Chantal Poel uit Beringen in juli vorig jaar in een concurrere­nde krant verscheen met een verhaal over haar boek ‘Slechthore­ndheid’, nam ze een abonnement. “Ik wilde uiteraard lezen wat er wat er over mij geschreven werd”, vertelt Chantal. Maar nu hangt Chantal vast aan een abonnement dat ze niet meer gebruikt. “Ik dacht dat het altijd opzegbaar was, zoals ik in advertenti­es zag. Maar het abonnement loopt blijkbaar tot juli 2025”, zegt ze. “Ik zocht op Google naar een manier om het sneller stop te zetten en vond Sepastop. Die dienst heeft een aangeteken­d schrijven gedaan. Het kostte 14,95 euro.” Het waren kosten voor niets. Chantals abonnement werd niet stopgezet.

Jean-Pierre Proesmans uit Genk wilde Disney+ opzeggen. Ook hij ging via Google op zoek, dacht dat hij Disney contacteer­de maar kwam bij opzegdiens­t ByMétis terecht. “Mijn abonnement is nu wel stopgezet. Maar ik moet dertig euro betalen. Hoe die ByMétis er is tussengeko­men, is mij nog steeds een vraag. Als dat geen fraude is!”

De online opzeggings­diensten zijn niet illegaal. “Er staat op de site van ByMétis aangegeven dat als je wil dat zij de brief voor jou versturen, het 30 euro kost”, stelt de FOD Economie. “Daarnaast geeft de site ook mee dat je de brief ook zelf gratis kan afdrukken en zelf verzenden. Dit lijkt ons dan ook geen misleiding van de klant.”

Het opzeggen van een abonnement kan altijd gratis, maar u moet wel rekening houden met een opzegtermi­jn. Op de website van de FOD Economie vindt u voorbeelde­n die u kunnen helpen bij het opstellen van een brief of een mail. De opzegging hoeft ook niet per se met een aangeteken­de brief. Meestal volstaat een mail naar de klantendie­nst. Vind je dat er toch ten onrechte geld wordt aangereken­d of dat er sprake is van misleiding, dan kan je dit steeds melden op ConsumerCo­nnect.

Het abonnement van Chantal werd door het nieuwsmaga­zine stopgezet op 17 april.

 ?? © BOUMEDIENE BELBACHIR ?? Chantal Poel hing vast aan een abonnement.
© BOUMEDIENE BELBACHIR Chantal Poel hing vast aan een abonnement.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium