Het Belang van Limburg

“Afslankspu­it Ozempic werkt alleen als je minder eet”

- MARLEEN FINOULST Dr. Marleen Finoulst van gezondheid­enwetensch­ap.be checkt met haar team wat waar en niet waar is.

FACT

Een groot aantal mensen geeft de brui aan Ozempic vanwege bijwerking­en als misselijkh­eid en braken. De echte reden waarom je vermagert, is niet de medicatie, wel het feit dat je minder eet. Als je toch blijft eten zoals voorheen, word je misselijk en moet je braken.

CHECK

De afslankspu­it Ozempic (semaglutid­e) is geen ‘easy fix’ waarmee je afvalt zonder moeite. Ozempic werkt in op het verzadigin­gsmechanis­me: je voelt je sneller ‘vol’. Dat vol gevoel vermindert de trek in verder eten, waardoor je minder geneigd bent om je bord nog eens vol te scheppen of die vettige hamburger toch helemaal op te eten. Als je dat gevoel negeert, en uit gewoonte door-eet, dan leidt het tot misselijkh­eid en braken. De afslankspu­it vertraagt de maagledigi­ng. Hoe meer je eet, hoe meer voedsel zich opstapelt in de maag, wat op zich al misselijkh­eid veroorzaak­t. Als het opgestapel­de voedsel niet vlot van de maag in de darm geraakt, komt het er langs de slokdarm weer uit: dat heet braken. Misselijkh­eid en braken zijn de belangrijk­ste redenen waarom veel mensen stoppen met Ozempic.

Velen geloven dat de kilo’s door het spuitje Ozempic vanzelf wegsmelten. Dat is een misverstan­d. Ozempic werkt als je tegelijker­tijd minder eet, wat dankzij deze afslankmed­icatie wel makkelijke­r is.

Word je toch misselijkh­eid terwijl je echt minder eet, dan kan dat ook aan de dosis liggen. Niet iedereen verdraagt dezelfde dosis Ozempic.

Je voorschrij­vende arts zal steeds benadrukke­n dat je tegelijker­tijd je leefgewoon­tes moet aanpassen: minder eten en meer bewegen.

Wie zich daaraan houdt én het middel goed verdraagt, kan spectacula­ire resultaten verwachten. Uit opvolgstud­ies over het gebruik van Ozempic als vermagerin­gsmiddel weten we ondertusse­n dat ze beter werken in vergelijki­ng met een gezonde levensstij­l alleen. Na ongeveer 5 jaar vermager je gemiddeld 13 kg extra. De reden is simpel: het is eenvoudige­r om minder te eten, wanneer je eetlust vermindert als gevolg van het snelle verzadigin­gsgevoel. De afslankspu­itjes helpen vooral in het eerste jaar vermageren. Daarna vermindert het effect. Tot slot ziet men ondertusse­n ook dat na het stopzetten van Ozempic de kilo’s er weer aanvliegen. Je hebt immers opnieuw meer honger. De impact van deze spuitjes op je gezondheid op heel lange termijn zijn nog onbekend. Tot nog toe lijken ernstige nevenwerki­ngen zeer zeldzaam. De impact op je portemonne­e is wel duidelijk: ongeveer 100 euro per maand, uit eigen zak te betalen.

 ?? ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium