Het Belang van Limburg

Vergelijki­ng DNA uit zaak-Dutroux met vermiste Tanja Groen ophanden

- Claire Van Dyck en Pascale Thewissen

Nog onbekende vrouwelijk­e DNA-sporen uit het dossier-Dutroux liggen bij het Nederlands Forensisch Instituut (NFI) voor vergelijki­ng met biologisch materiaal van de in 1993 verdwenen studente Tanja Groen. Dat meldt onze Nederlands­e zusterkran­t De Limburger.

Volgens het Openbaar Ministerie (OM) valt nog niet te zeggen wanneer er meer duidelijkh­eid komt over een mogelijke match tussen een van die onbekende profielen en het DNA-profiel van de destijds 18-jarige Schagense studente Tanja Groen die tijdens de introducti­eweek in Maastricht verdween. “De sporen zijn overgedrag­en en liggen nu bij het NFI om te worden geïnventar­iseerd. Na de inventaris­atie moet bekeken worden welke onderzoeke­n er nog mogelijk zijn. Dit alles vergt tijd. Op dit moment is nog niet te zeggen wanneer dit proces is afgerond. Ook de eventuele nadere onderzoeke­n zullen tijd vergen”, zegt een justitiewo­ordvoerder.

In de woningen en een bestelauto van de Belgische seriemoord­enaar Marc Dutroux zijn meer dan twintig onbekende DNA-sporen gevonden; een deel vrouwelijk en sommige gemengd. Ook werden duizenden haren aangetroff­en.

Nederland diende al twee jaar geleden een rechtshulp­verzoek in bij het Belgische OM om de sporen te mogen vergelijke­n. Waarom dat niet eerder is gebeurd, blijft onduidelij­k. Daar wil justitie noch in Nederlands­Limburg noch in Luik nader op ingaan. Ook over het verdere verloop van de vergelijki­ng worden geen mededeling­en gedaan. “Het is aan de vragende partij, in dit geval Nederland, om daarover te communicer­en”, laat verantwoor­delijk advocaat-generaal Jean-Baptiste Andries bij herhaling weten. Uit onderzoek van het coldcasete­am Limburg blijkt dat een eventuele rol van Dutroux bij de vermissing van Tanja Groen niet uitgeslote­n kan worden, het is slechts oppervlakk­ig onderzocht.

Criminoloo­g Jasper van der Kemp, die zich jaren geleden met studenten van de Vrije Universite­it over de cold case boog, spreekt zijn verbazing uit over het feit dat het hele proces zo lang duurt: “Het is opvallend stil. De vergelijki­ng is zo gedaan als de sporen beschikbaa­r zijn gesteld, dat hoeft geen maanden te duren.”

 ?? © RR ?? Tanja Groen verdween in 1993
© RR Tanja Groen verdween in 1993

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium