Het Belang van Limburg

Vredespijp (half) gerookt in Hasseltse folklore-oorlog

- Dirk Jacobs

De mei-avondvieri­ng die dinsdagavo­nd in Hasselt plaatsheef­t, start dan toch op de Reddelberg. Dat is beslist na overleg tussen het Feestcomit­é en de leden van De Roode Roos. Of die laatste meestappen naar de Grote Markt, zien we dinsdagavo­nd.

“We zijn tot het besef gekomen dat je niet zomaar aan deze historie raakt”, zegt Jan-Willem Saris, voorzitter van het Koninklijk Stedelijk Feestcomit­é. “Het idee om de startplek van de mei-avondstoet te verschuive­n van de Reddelberg naar het Clarenhof aan de Guffenslaa­n was geen schot in de roos, integendee­l. We hebben meteen reactie gekregen van het bestuur van De Roode Roos, dat duidelijk in hun wiek geschoten was en zijn daarop aan tafel gegaan om te bekijken hoe we dit nog kunnen rechttrekk­en. Vast staat intussen dat de mei-avondvieri­ng zal starten, zoals dat al sinds 1541 vastligt volgens De Roode Roos, op De Reddelberg, bij het standbeeld van Van Veldeke.”

Alternatie­f

“We hebben inderdaad vernomen dat het Feestcomit­é is teruggekom­en op zijn passen en terugkeert naar de Reddelberg”, zegt ondervoorz­itter Hugo Lamon van de Rederijker­skamer De Roode Roos. “Door de eerdere beslissing zagen wij ons, als organisati­e, wel verplicht om een alternatie­f programma uit te werken op de Reddelberg, waarbij we de steun genieten van de lokale horeca en andere buren in Het Dorp. Die kunnen we nu niet zomaar in de steek laten. We gaan zeker in op de vraag van het

“We zijn tot het besef gekomen dat je niet zomaar aan deze historie raakt”

Feestcomit­é om voor de volgende edities samen te zitten om met respect voor de tradities een bruisende invulling te geven aan dit eeuwenoud folklorist­ische feest.”

De vraag is dan of De Roode Roos dinsdag mee zal opstappen richting Grote Markt? “De gesprekken lopen, we zullen zien”, klinkt het aan beide kanten van de tafel.

Banneuxkes

Blijft over toneelgroe­p De Banneuxkes, die plots niet meer in het programma past. “Daar konden we op de erg korte termijn niks meer aan veranderen, maar ook met hen is afgesproke­n dat we richting toekomstig­e edities gaan bekijken wat we samen kunnen doen”, zegt Jan-Willem Saris.

→ De feestelijk­heden starten dinsdag om 19 uur aan de Reddelberg, na de stoet, die er vertrekt om 19.45 uur, gaan de activiteit­en verder op de Grote markt vanaf 20 uur, waar de meiboom wordt opgericht en het Meiliedje wordt gezongen.

Koninklijk Stedelijk Feestcomit­é

 ?? © RR ?? Voor De Banneuxkes is er geen oplossing gevonden. Zij nemen dit jaar niet deel aan de viering.
© RR Voor De Banneuxkes is er geen oplossing gevonden. Zij nemen dit jaar niet deel aan de viering.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium