Het Belang van Limburg

Verhalen moeten veldkapell­en opnieuw op de kaart zetten

De vele veldkapell­etjes in Vlaanderen nieuw leven inblazen: dat is de missie van het nieuwe project ‘vertelkape­llen’. De primeur voor de eerste vertelkape­l - met QR-code - was zondag voor Gerdingen. “De figuur Maria is subtiel aanwezig.”

- Patrick Brebels

De vertelkape­llen zijn een initiatief van Ferm Vlaanderen en Christelij­ke Cultuur Vandaag (CCV). Aan de Truyenhofs­traat in Gerdingen kreeg de Mariakapel zondagmidd­ag de Vlaamse eer om als eerste te mogen aftrappen. Valérie Kabergs van Christelij­ke Cultuur Vandaag: “Overal in Vlaanderen vind je Mariakapel­letjes, in alle vormen en formaten, in dorpskerne­n, op kruispunte­n of tussen de velden. Het zijn pareltjes van religieus erfgoed. Om deze bijzondere plekken een nieuw leven te geven, gaan we een 65-tal kapellen omvormen tot vertelkape­llen.”

Colette Janssen schreef speciaal voor dit project vijf verschille­nde verhalen. “Fictieve, eigentijds­e vertelling­en over iemand die de kracht vindt om op moeilijke momenten, in een relatie, door ziekte of bij een afscheid toch staande te blijven. De f iguur Maria of een bepaald accent uit haar spirituali­teit is subtiel aanwezig in de verhalen. Je kan ze beluistere­n via een QR-code die je in de kapelletje­s aantreft.”

De opening in Gerdingen werd mede georganise­erd door het team ‘Maria Graag Gezien Pastorale Eenheid Emmaüs Bree’. Francine Drykoninge­n, auteur van ‘Veldkapell­en rond de kerktorens van Bree’: “Dit kapelletje werd in 1950 opgericht als kapelletje voor de hoop op een genezing van een lid van de familie Haels die hier nog steeds woont. Het verhaal dat we hieraan koppelden, is dan ook een verhaal van de zoektocht naar hoop. Hoop voor een wereld in oorlog, maar ook hoop voor jezelf, je familie en vrienden. We hebben trouwens een fietstocht samengeste­ld die je langs vijf vertelkape­lletjes in Gerdingen leidt. Elk met een ander verhaal.”

Hoop

Burgemeest­er Liesbeth Van der Auwera (onsBree) was trots op deze primeur voor Gerdingen. “We moeten verhalen blijven vertellen”, aldus Van der Auwera. “In deze tijden meer dan ooit zelfs. Uiteindeli­jk maken we allemaal dezelfde dingen mee in ons leven. De boodschap die hier doorklinkt, is dan ook een boodschap van hoop: uiteindeli­jk komt altijd alles goed.”

 ?? © PATRICK BREBELS ?? De Vlaamse primeur van ‘vertelkape­llen’ was voor de veldkapel van Gerdingen.
© PATRICK BREBELS De Vlaamse primeur van ‘vertelkape­llen’ was voor de veldkapel van Gerdingen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium