Het Belang van Limburg

“Uchzelf nie vergelijke­n” en gewoon gaan: Warre (23) deelt looptips in Truiens dialect

“Ur eigen tempo lopen en uch nie vergelijke­n bij ander mensen.” Dat zijn de ultieme looptips van Warre Plevoets (23), op TikTok bekend als Warre Runs. Meer dan 100.000 kijkers volgen daar de loopavontu­ren en tips van de Nieuwerker­kenaar, die dat alles dee

- Lies Vanbets

Yo mensen, hie zen ich wee. Ich heb zelfs menne bril oan. Het veudeel doavan is iejen: dije loept ottomatisc­h rapper. En twie: de vrullie zien nie da djie an ’t letten zet. Wie al eens op TikTok scrollt, heeft de filmpjes van Warre Plevoets (22) misschien al wel zien voorbijkom­en. Al lopend babbelt de Nieuwerker­kenaar tegen zijn smartphone. In het plat Truiens dialect deelt hij zo zijn loopervari­ngen en tips met zijn kijkers. Zijn populairst­e filmpje is meer dan 167.000 keer bekeken.

“Ik kies wel altijd plekken uit waar niemand mij ziet lopen”, lacht Warre, die bedrijfsku­nde studeert aan de VUB in Brussel en op kot zit in Leuven. “Ik ben eigenlijk nogal verlegen. Ik ben ook al wel eens gevallen tijdens het opnemen van een filmpje. Het was aan het regenen, ik zag niet goed waar ik liep, de f lits van mijn telefoon scheen in mijn gezicht en ik liep op een zachte ondergrond. Toen ben ik uitgeschov­en. Maar in het half jaar dat ik filmpjes maak, is dat nog maar één keer gebeurd.”

Volgers uit Brussel

Wat zijn filmpjes extra grappig maakt: het taaltje waarin Warre babbelt, oftewel vloeiend Truiens. “In het dagelijkse leven praat ik geen dialect”, zegt Warre. “Maar thuis soms wel, tegen mijn ouders, oma of opa. Van hen heb ik het ook geleerd. Mijn eerste filmpje maakte ik in december vorig jaar. Ik nam toen deel aan One More Round in SintTruide­n, een 24 urenloop voor het goede doel. Om daar wat reclame voor te maken, maakte ik een filmpje in het Truiens dialect. Mensen spraken me erop aan en vroegen waarom ik dat niet bleef doen. En dus ben ik het gewoon blijven doen. Op TikTok kan je trouwens zien vanwaar je kijkers of volgers komen. Twintig procent komt uit Brussel, nog eens twintig procent uit Antwerpen. Gelukkig is alles ondertitel­d, anders zouden ze het niet verstaan. (lacht)”

Momenteel heeft Warre een enkelbless­ure, opgelopen tijdens het voetballen, waardoor lopen enkele weken niet aan de orde is. Het voorlopige einde van zijn loopfilmpj­es? “Dat is nu even moeilijk, ja. Ik vind mezelf nu ook niet interessan­t genoeg om thuis zomaar wat filmpjes te maken van wat ik doe. Ik maakte al wel een filmpje over mijn blessure of toonde hoe ik mijn verband uitdeed, iets wat met al dat beenhaar best pijnlijk is. Mijn kameraden hebben ook al voorgestel­d om mijn account tijdelijk over te nemen. Er zijn dus opties.”

Marathons

Al vindt Warre het vooral zelf vervelend dat hij niet kan lopen. “Normaal zou ik vorige week de 10 Miles gelopen hebben in Antwerpen, maar dat ging dus niet. Nu hoop ik vooral dat mijn grootste doel niet in gevaar komt: de Iron Man in Knokke in september, een halve triatlon. Volgens de kinesist moet dat wel lukken, maar ik zal veel moeten rusten en langzaamaa­n terug moeten opbouwen.”

En dan wil Warre ook nog eens zijn tweede marathon lopen. “Vorig jaar liep ik de marathon van Rotterdam. Enkele weken geleden hebben kameraden de marathon in Milaan gelopen. Een van hen wilde mijn tijd verbeteren. Ik heb me toen voorgenome­n dat ik een nieuwe marathon zou lopen als dat lukte. Ik deed in Amsterdam 3 uur en 42 minuten over de 42 kilometer, mijn kameraad deed er 3 uur en 38 minuten over. Mijn volgende marathon moet dus minstens 5 minuten sneller gelopen worden.”

Mama

De beste looptip volgens Warre? “Gewoon gaan. Jezelf niet van de wijs laten brengen door andere lopers.” Of zoals hij het in een van zijn filmpjes zegt: stopt met uchzelf te vergelijke bij Sonja op Strava. De enige wabij djie uch moe vergelijke­n, is ur eigen. “Niemand loopt meteen van de eerste keer 15 kilometer. Je moet ook focussen op je eigen kunnen. Ik heb bijvoorbee­ld X-benen, waardoor ik eerst mijn looptechni­ek op punt moest stellen. Afstand en snelheid maken dan niet meteen uit. Dat wil ik ook tonen in mijn filmpjes: het is wel grappig en plezant, maar ik wil ook iets nuttigs verkondige­n. Of dat nu voor vijf man is of voor 1.500, als ik één iemand kan helpen, is het goed voor mij.”

En misschien zijn grootste geheim: “Mijn mama die de was doet”, lacht Warre. “Daar ben ik echt dankbaar voor. Zij zorgt er altijd voor dat mijn favoriete gele loopjas klaarligt.”

 ?? © RR ?? Op TikTok deelt Warre zijn loopervari­ngen en tips met zijn volgers. “Of dat er nu vijf of 1.500 zijn: als ik één iemand kan helpen, vind ik dat al fijn”, zegt de Nieuwerker­kenaar.
© RR Op TikTok deelt Warre zijn loopervari­ngen en tips met zijn volgers. “Of dat er nu vijf of 1.500 zijn: als ik één iemand kan helpen, vind ik dat al fijn”, zegt de Nieuwerker­kenaar.
 ?? ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium