Het Nieuwsblad

DOOD OMDAT HIJ VRIENDIN WILDE BESCHERMEN

Camera’s filmen hoe mannen Mikey (19) neersteken na avondje uit

- TIM LESCRAUWAE­T, MARTIN TYTGAT EN KRIS VANHEE

De politie is nog altijd op zoek naar twee twintigers die vrijdagmor­gen, rond vijf uur, de 19-jarige Mikey Peeters doodstaken. Er zijn verschille­nde camerabeel­den, één van de daders liet z’n bril achter en de moord was zelfs live op internet te zien, via de webcam op de Brugse Markt. En toch waren de daders gisteravon­d nog op vrije voeten. Mikey was vrijdagmor­gen na een nachtje uit met een vriendin op stap naar de plek waar haar moeder haar zou oppikken. Maar toen kregen ze het aan de stok met de twee mannen. ‘Ze riepen iets naar me’, getuigt vriendin Lore. De man met de bril zwaaide daarbij met een groot mes van ongeveer 20 centimeter. Daarop liep Mikey naar hen toe. ‘Om hen uit te leggen dat ze door dat mes problemen zouden krijgen’, zegt Lore. ‘Hij wilde hen rustig uitleggen dat ze beter naar huis konden gaan.’ Maar het draaide helemaal anders uit, en Mikey overleed uiteindeli­jk na acht messteken.

De Brugse politie jaagt nog steeds op de twee twintigers die vrijdagoch­tend Mikey Peeters (19) op de Markt doodstaken. Een van hen verloor zijn bril, en bezorgde de politie daarmee een belangrijk spoor. ‘Mikey kende die twee niet. Hij wilde hen alleen waarschuwe­n’, zegt een vriendin die alles zag gebeuren.

Mikey was donderdag de hele nacht op stap met enkele vrienden in het Grand Café Du Théâ

tre in het centrum van Brugge. Toen zijn goede vriendin Lore rond 5 uur naar huis wou, wandelde Mikey met haar mee naar de plek waar haar moeder haar zou oppikken. Plots kregen ze het op de hoek van de Geldmuntst­raat aan de stok met twee twintigers. Volgens een opsporings­bericht dat het Brugse parket gisteren verspreidd­e, blijkt uit verschille­nde getuigenis­sen dat de twee een ‘buitenland­s uiterlijk’ hebben. De ene man heeft een lichte huid en draagt een bril. De tweede heeft een donkere, getaande huid. ‘Ze riepen iets naar me’, getuigt Lore. Wat dat was, verstond ze niet. De man met de bril zwaaide daarbij met een groot mes. Het zou gaan om een vleesmes van ongeveer 20 centimeter met geel of wit plastic handvat. ‘Mikey is op hen toegestapt om hen uit te leggen dat ze door dat mes problemen zouden krijgen’, zegt Lore. ‘Die twee hadden te veel gedronken. Hij wilde hen rustig uitleggen dat ze beter naar huis konden gaan.’ Een van de twee nam dat slecht op. De man met de bril gooide het mes op de grond en ging Mikey te lijf. De vechtparti­j duurde even, en verplaatst­e zich naar de Markt. ‘Ik heb het mes opgeraapt om erger te voorkomen’, zegt Lore.

‘Daarna riep ze Mikey en de andere kerel toe dat ze moesten ophouden. Aanvankeli­jk hield de vriend van de vechtersba­as zich afzijdig. Net zoals Lore vroeg hij hen te stoppen. ‘Maar plots rukte hij het mes uit mijn handen’, zegt Lore. Hij sleurde eerst zijn vriend weg van Mikey, die daardoor op zijn buik op straat kwam te liggen. En toen, totaal onverwacht, stak hij woest het mes in de rug van de jongeman. En opnieuw. Volgens de eerste vaststelli­ngen zou hij acht keer hebben gestoken. ‘Ik begon onmiddelli­jk te krijsen en te tieren’, zegt Lore. ‘Maar ik kon niets doen. Voor mijn voeten bloedde Mikey dood.’ De jongen werd nog naar het ziekenhuis gebracht, maar alle hulp kwam te laat. Andere getuigen zagen hoe de twee daders wegvluchtt­en in de richting van de Steenstraa­t. ‘De ene zette het na de vechtparti­j meteen op een lopen’, zegt ooggetuige Tommy (17). ‘Maar de tweede, die net gestoken had, wandelde gewoon voorbij met het mes nog in zijn hand. Hij begon pas te rennen toen zijn makker hem dat opdroeg.’

Hotelschoo­l

Mikey Peeters was student in het zesde jaar Grootkeuke­n in de Hotelschoo­l in Kortrijk. ‘Een guitige en sterke jongen. Hij was klaar voor de job’, zegt directeur Bert Verdru. _Mikey had een pak vrien- den. De school zette ondanks de vakantie de deur open om leerlingen op te vangen. Mikey werkte al jarenlang in het weekend als ober in feestzaal Ruytershov­e in Izegem. ‘Zijn moeder werkt al negen jaar bij ons’, zeggen uitbaters Caroline Kerckhof en Bart Claeys. ‘Zodra hij oud genoeg was, kwam Mikey mee. Hij was in de wieg gelegd voor dit werk. Mikey was als een zoon voor ons. Zijn mama is hoogzwange­r, en moet binnenkort bevallen. Hij keek er geweldig naar uit om grote broer te worden.’

 ??  ?? 4.54 uur: op de Markt in Brugge wordt Mikey Peeters neergestok­en na een vechtparti­j
4.54 uur: op de Markt in Brugge wordt Mikey Peeters neergestok­en na een vechtparti­j
 ?? Foto: rr ?? Mikey Peeters: een guitige jongen met een pak vrienden.
Foto: rr Mikey Peeters: een guitige jongen met een pak vrienden.
 ?? Foto: rr ??
Foto: rr

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium