Het Nieuwsblad

Belg eet drie kilo minder vlees dan vijf jaar geleden

We letten op ons geld én op onze gezondheid

- KRISTOF SIMOENS

De Belg is en blijft een vleeseter. Maar terwijl de consumptie van gevogelte, wild en charcuteri­e stabilisee­rt, blijft het verbruik van rund-, varkens-, schapen- en ander vers vlees jaar na jaar dalen. Daarvan eten we nu al drie kilo minder dan vijf jaar geleden. In 2013 kocht de gemiddelde Belg ruim 43 kilo vlees, tegenover 6,2 kilo vis, week- en schaaldier­en en 0,2 kilo vegetarisc­he vleesverva­ngers. De crisis én de keuze voor alternatie­ven omdat die gezonder zouden zijn, verklaren de daling.

De Belg is en blijft een vleeseter. Maar terwijl de consumptie van gevogelte, wild en charcuteri­e stabilisee­rt, blijft het verbruik van rund-, varkens-, schapen- en ander vers vlees jaar na jaar dalen. Daarvan eten we nu al drie kilo minder dan vijf jaar geleden. ‘De voorkeur van de Belg blijft uitgaan naar een stukje vlees’, zegt Liliane Driesen van de Vlam. Het Vlaams Centrum voor Agro- en Visserijma­rketing volgt jaar in jaar uit de voedingsaa­nkopen van vijfduizen­d Belgische gezinnen en becijferde dat de Belg in 2013 ruim 43 kilo vlees kocht, tegenover 6,2 kilo vis, week- en schaaldier­en en 0,2 kilo vegetarisc­he vleesverva­ngers. Liefst 99 procent van de gezinnen kocht vorig jaar vlees, en dat gemiddeld 58 keer per jaar. De Belg is en blijft dus een volbloed vleeseter. Toch ziet de Vlam ons koopgedrag veranderen. ‘De consument koopt almaar prijsbewus­ter’, zegt Driesen. ‘Door de aanhoudend­e crisis speelt de aankooppri­js een belangrijk­e rol. Net de goedkopere producten zoals gemengd gehakt, worsten en kip zien hun aandeel stijgen. De verkoop van rundvlees, dat een sterke prijsstijg­ing kende, ging fors achteruit.’ We geven niet alleen de voorkeur aan goedkopere producten, we kopen die ook vaker bij de hard discount. De Lidl’s en Aldi’s van deze wereld halen intussen al bijna 10 procent van de markt, ten koste van de slager. ‘Die verliest jaar na jaar terrein. Vijf jaar geleden kwam nog ruim 32 procent van het verse vlees op ons bord van bij de slager, vorig jaar was dat nog maar 26,5 procent.’

Meer fruit en groenten

Al is de crisis niet de enige verklaring. ‘Eerder onderzoek van de Vlam wees uit dat de Belgen anders zijn gaan aankijken tegen vlees. Ze kiezen er bijvoorbee­ld voor om één dag per week geen vlees te eten, of ze verkleinen de porties, allemaal uit gezondheid­soogpunt.’ ‘Tegelijk vertoont de consumptie van groenten en fruit een stijgende lijn. Vooral groenten profiteren van het veranderen­de dieet van de Belg als gevolg van die gezondheid­strend’, aldus nog de Vlam-woordvoers­ter. Ter vergelijki­ng: vorig jaar aten we met z’n allen 89 kilo verse groenten en fruit per persoon.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium