Het Nieuwsblad

Weduwe van Geert De Lie opgelucht na onverhoopt­e doorbraak in onderzoek

- YVES BARBIEUX EN PETER MALAISE

Amper enkele dagen nadat hij door Nederland aan ons land werd uitgelever­d, heeft Helbert E. (37) bekend dat hij in 2011 de Zottegemse motorhande­laar Geert De Lie (44) heeft doodgescho­ten. ‘Ongewild, omdat hij mij met een voorhamer te lijf ging’, verklaarde de schutter, die iedereen verraste met zijn bekentenis. Zelfs zijn advocaat, die ze vrijdag op de raadkamer pas te horen kreeg. sen. Helbert E. verklaarde dat ‘iemand’ het plan voor de overval op de motorzaak van De Lie bedacht had. Iemand die gehoord had dat de motorhande­laar er warmpjes in zat. Iemand zoals Howard T., denken de speurders. Die werkte in 2011 in Erwetegem op een werf bij buren van De Lie.

Volgens de speurders kan hij uit gesprekken met De Lie hebben opgemaakt dat er in de motorzaak geld te rapen viel. Howard T. werd hiervoor al eens opgepakt. Hij bleef staalhard ontkennen en werd vrijgelate­n.

Tweede verdachte zwijgt

Helbert E. vertelde de speurders nog meer: ‘De persoon die de overval heeft bedacht, heeft ons toen in Nederland over de overval aangesprok­en.’ Wie waren ons? Volgens de speurders Helbert E. en Brenet J. (27), de tweede verdachte die eerder deze week voor dit onderzoek werd uitgelever­d. Een verdachte die, net als Helbert E., verscheide­ne hold-ups gepleegd heeft. Maar die, in tegenstell­ing tot Helbert E., de lippen stijf op elkaar houdt.

‘Deze persoon gaf ons een vuurwapen’, zegt Helbert E. ‘Hij zei ons op welke dag wij best konden toeslaan.’ Maar wat op 28 oktober 2011 een ‘banale’ overval had moeten zijn, ontaardde in een dramatisch­e roofmoord. ‘Toen wij de zaak binnenstap­ten, riep de vrouw dat wij nepwapens hadden. Waarop de handelaar ons met een voorhamer te lijf ging. Toen heb ik geschoten’, beweert Helbert E. In totaal zeven keer. Om uiteindeli­jk zonder buit terug naar Nederland te rijden. Terwijl Geert De Lie in de armen van zijn vrouw stierf.

Klaar voor confrontat­ie

‘Zo is het niet gegaan’, corrigeert Petra Verheecke. ‘De schutter heeft een eerste keer gevuurd en Geert in de buik geraakt. Pas dan greep Geert naar die voorhamer. En werd hij nog door vier andere kogels geraakt.’ Nu een verdachte de moord op haar man bekend heeft, is Petra meer dan ooit klaar voor een confrontat­ie. Niet alleen met hem, ook met andere verdachten. Zij is er niet helemaal zeker van dat zij de overvaller­s bijna drie jaar na de feiten nog zal herkennen.

Maar deze confrontat­ie kan van doorslagge­vend belang zijn om de mogelijke rol van Brenet J. en Howard T. in de dood van Geert De Lie vast te leggen.

 ?? Foto: Peter Malaise ?? Helbert E. (met het lange haar) bekende dat hij Geert De Lie heeft doodgescho­ten.
Foto: Peter Malaise Helbert E. (met het lange haar) bekende dat hij Geert De Lie heeft doodgescho­ten.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium