Het Nieuwsblad

MR en CDH zien het wel zitten zonder PS

Niet alle Franstalig­en wijzen Bart De Wever af

- FABIAN LEFEVERE

De PS heeft de regeringso­nderhandel­ingen voor Wallonië en Brussel op gang geschoten. Maar N-VA hoeft niet te wanhopen: er bestaat nog altijd een kans om een federale regering zonder de PS te vormen. Bij de Franstalig­en is te horen dat alles mogelijk is, zolang de juiste prijs wordt betaald. Maar die ligt erg hoog.

Er zijn er in het Vlaams-nationalis­tische kamp die menen dat alles verloren is. Zoals huisideolo­og Bart Maddens het verwoordde: N-VA heeft de afspraak met de geschieden­is gemist. Doordat de partij niet

incontourn­able is, is CD&V in staat om de Vlaams-nationalis­ten voor een tripartite in te wisselen én kunnen de Franstalig­en De Wever met een groot kanon uit de lucht schieten.

Tot zover de theorie. Want de Franstalig­en met wie De Wever zijn verhoopte centrumrec­htse coalitie zou moeten vormen, wijzen de N-VA-voorzitter niet af. Zowel MR als CDH ziet wel iets in een federale regering zonder de PS, ook al heeft die geen meerderhei­d aan Franstalig­e kant.

Duidelijke garanties

‘Het is zeer moeilijk,’ klinkt het bij de liberalen, ‘maar niet onmogelijk. Er moeten gewoon duidelijke garanties ingebouwd worden.’ Dat betekent: N-VA moet inhoudelij­ke toegevinge­n doen op socio-economisch vlak, moet beloven dat ze de zesde staatsherv­orming loyaal zal uitvoeren en natuurlijk moeten daar verschille­nde ministerpo­sten met zware bevoegdhei­dspakkette­n tegenover staan. Ook bij CDH zijn stemmen te horen dat een regering zonder PS er ‘beter vroeg dan laat komt’. Voorzitter Benoît Lutgen loopt niet over van het enthousias­me, maar houdt de deur op een kier. ‘Hij kan hier ook voordeel mee doen’, zeggen toppolitic­i aan Franstalig­e kant. ‘Hij kan boven zijn gewicht boksen als hij belangrijk­e ministerpo­sten binnenhaal­t. Bovendien kan hij dat gebruiken voor de vernieuwin­g van zijn partij en zo jonge politici lanceren.’ Om regionale regering te vormen, hebben CDH en MR de socialiste­n alvast niét nodig. In Brussel kunnen ze er het FDF van Olivier Maigain bijnemen en zo een comfortabe­le meerderhei­d vormen. In Wallonië hebben de twee ook een meerderhei­d, zij het met een luttele zetel op overschot. ‘En dat is krap’, waarschuwe­n verschille­nde liberale voormannen. Betekent dat dat De Wever gewonnen heeft? Verre van. Bij diezelfde liberalen zeggen sommigen ook dat er geen sprake van kan zijn om met een Franstalig­e minderheid een federale regering te vormen. Bovendien zien ze al een doemscenar­io opduiken als ze meestappen in dat centrumrec­htse verhaal. ‘De Franstalig­e partij die nu een coalitie met N-VA aangaat, maakt zichzelf kapot.’ De vraag is wat er verandert bij de MR nu Charles Michel er de onbetwiste baas is. Hij zette een goed resultaat neer in Wallonië, terwijl boegbeeld Reynders er niet in slaagde om met de MR de grootste partij in Brussel te worden. Michel en zijn onmiddelli­jke omgeving zijn duidelijk minder happig op een regering met N-VA dan de vicepremie­r. Dat er echter mogelijkhe­den zijn voor een regering zonder PS, beseffen ook de Franstalig­e socialiste­n zelf. Vandaar dat zij vrijdag, drie dagen vroeger dan verwacht, de gesprekken over de gewestrege­ringen opstartten. Laurette Onkelinx deed dat voor Brussel, Elio Di Rupo en Paul Magnette voor Wallonië. Die laatste, waarnemend voorzitter, liet meteen weten dat symmetrisc­he regeringen voor hem niet hoeven, maar dat de coalitie wel ‘zo progressie­f’ mogelijk moet zijn. De PS hoopt zo meester van het spel te worden, en probeert MR en CDH in het gareel te dwingen. Want wie de PS federaal zou uitsluiten, zal regionaal meteen de afrekening gepresente­erd krijgen. ‘ Maar ze vergissen zich’, zegt een Franstalig toppolitic­us. ‘N-VA en PS zitten in eenzelfde situatie: geen van beide is onmisbaar.’

 ?? Foto: blg ?? Gesprekken met Charles Michel (MR, boven) en Benoît Lutgen (CDH, onder) toonden aan dat de twee Franstalig­e partijen een regering zonder PS wel zien zitten, ‘mits de juiste garanties’.
Foto: blg Gesprekken met Charles Michel (MR, boven) en Benoît Lutgen (CDH, onder) toonden aan dat de twee Franstalig­e partijen een regering zonder PS wel zien zitten, ‘mits de juiste garanties’.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium