Het Nieuwsblad

Ook Belgische belastingb­etaler moet opdraaien voor recordboet­e BNP Paribas

VS eisen liefst 10 miljard euro, Fortis-aandeel boekt meteen verlies

- WERNER ROMMERS

De Franse bank BNP Paribas, voor 10 procent eigendom van de Belgische belastingb­etaler via dochter BNP Paribas Fortis, dreigt de hoogste boete ooit voor een bank te moeten betalen: 10 miljard dollar. Op papier kost dat ook de Belgische schatkist honderden miljoenen euro’s.

Waarom krijgt BNP Paribas een boete?

Omdat de Amerikanen kwaad zijn. De Frans-Belgische bank zou immers zaken hebben gedaan met landen als Soedan, Libië en ook Cuba. De Verenigde Staten hadden echter strikte economisch­e sancties lopen tegen die ‘schurkenst­aten’. Het Amerikaans­e ministerie van Justitie wil de verboden bankactivi­teiten van BNP nu bestraft zien. Het zou volgens de goed ingelichte zakenkrant The

Wall Street Journal denken aan een boete van zomaar eventjes 10 miljard dollar, zo’n 7 miljard euro.

Kan BNP Paribas zo’n boete betalen?

Tien miljard dollar is héél veel geld, ook voor een grote bank als BNP Paribas. Anderzijds weet de bank al een hele tijd dat de boete er aankwam. De bank gaf begin dit jaar toe dat ze overtredin­gen beging, en legde sindsdien zogenaamde provisies of financiële reserves aan. Alleen ging de bank toen uit van een boete van zo’n 2 miljard dollar, en niet van het vijfvoudig­e. Ter vergelijki­ng: de hoogste boete die ooit door een bank werd betaald wegens gelijkaard­ige inbreuken, bedroeg tot nu toe ‘amper’ 2 miljard dollar. moeilijk is, te managen’, aldus Jean-Laurent Bonnafe, de CEO van BNP Paribas. Met zijn reactie wilde hij paniek op de financiële markten vermijden. Want toen het nieuws over de monstrueuz­e boete bekend raakte, verloor het aandeel van zijn bank in een oogwenk zo’n 5 procent aan beurswaard­e. Omgerekend verdampte zo’n 3,3 miljard euro aan beurswaard­e, een serieuze klap.

Waarom is dit ook nadelig voor de Belgische belastingb­etaler? Andere banken gingen dus ook in de fout?

Klopt, eerder kregen de Britse banken Barclays, HSBC en Standard Chartered de Amerikaans­e autoriteit­en al over de vloer. Ook zij hadden illegale dollartran­sacties op poten gezet, net als Credit Suisse, ING en ABN Amro. Onder andere ING hoestte twee jaar geleden een half miljard euro op om bij de Amerikaans­e autoriteit­en weer in het reine te komen.

Wat zegt BNP Paribas zelf?

De bank trachtte vrijdag de gemoederen te bedaren. ‘We hebben veel vertrouwen in het vermogen van de bank om deze situatie, die vanzelfspr­ekend Toen de Belgische regering in volle bankencris­is de Belgische bank Fortis verkocht aan BNP Paribas, werd de Belgische belastingb­etaler voor iets meer dan 10 procent eigenaar via BNP Paribas Fortis. Toen het aandeel van BNP Paribas vrijdag zo’n oplawaai kreeg, speelde ons land op papier zo’n 350 miljoen euro aan beurswaard­e kwijt. Al moet dat genuanceer­d. Tegen het einde van de beursdag was het verlies van BNP Paribas op de beurs teruggelop­en tot slechts zo’n 3 procent, wat het verlies al een pak kleiner maakt.

 ?? Foto: pn ?? De Belgische dochter BNP Paribas Fortis dreigt ook klappen te moeten incasseren door de veroordeli­ng van de Franse bank.
Foto: pn De Belgische dochter BNP Paribas Fortis dreigt ook klappen te moeten incasseren door de veroordeli­ng van de Franse bank.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium