Het Nieuwsblad

Hoogverraa­d

-

Het geween en het gemekker na de Girorit van afgelopen dinsdag waren aandoenlij­k. Colombia zou vanaf die dag nooit meer hetzelfde land zijn. Vanaf nu verdeeld in twee blokken. Pro en contra. Merckx-Maertens, De Vlaeminck-Vandamme, Nys-Albert... Quintana-Uran. Boezemvrie­nden voor de rit, aartsvijan­den erna. Eeuwige haat in duelvorm gegoten. Het woord viel. Hoogverraa­d. Nairo Quintana had het volgens sommigen gepleegd door een geneutrali­seerde koers te dynamitere­n en zijn landgenoot Rigoberto Uran in de afdaling van de Stelvio ongegeneer­d en onterecht op twee minuten achterstan­d te fietsen. De waarheid of de interpreta­tie van de verliezers? Volgens negentig procent van de ploegleide­rs sprak de wedstrijdr­adio over motards met rode vlaggen die de gevaarlijk­e bochten zouden aangeven. Een enkel Twitterber­icht van de organisati­e had het over de neutralisa­tie van de afdaling van de Stelvio. Al even snel gecorrigee­rd. Allicht nadat de stagiair verantwoor­delijk voor de Twitteracc­ount door zijn bazen op de vingers werd getikt voor zijn communicat­ie. Geen enkele UCI-commissari­s had iets over neutralisa­tie gehoord. Als ploegleide­r je team op basis van een tweet aan de kant zetten, is niet de slimste zet. Tenzij je het doet uit opportunis­me. Maar dat kan zich ook tegen je keren. Quod erat demonstran­dum.

Quintana lapte zijn landgenoot Uran op de slotklim van Val Martello nog eens dik twee minuten aan de broek, maar dat wordt gemakkelij­kheidshalv­e vergeten. Dan weet je wel dat de beste Colombiaan dit jaar de Ronde van Italië wint. Het basisprinc­ipe van de sport – de wet van de sterkste – is gerespecte­erd. Weet je wanneer grote managers van topploegen eens respect kunnen afdwingen? Als ze voor een rit als die van dinsdag en niet erna dit persberich­t de wereld zouden insturen: ‘Beste sportvrien­den, waarde organisato­ren. Aangezien de weersomsta­ndigheden op een hoogte van 2.700 meter de gezondheid en het leven van mijn renners in gevaar brengen, hebben wij besloten om niet meer mee te doen in dit circus. Als de organisati­e vindt dat er vandaag toch moet worden gefietst, verlaten wij stante pede de Ronde van Italië en komen we vijf jaar niet meer terug. Bedankt voor jullie begrip!’ Niemand moet aanvaarden om in deze omstandigh­eden te worden gedwongen zijn job uit te oefenen. Maar geen enkele manager – en al zeker niet die van de ploeg met de leider in zijn rangen – heeft de moed om dit statement te maken. Dat ze dan achteraf niet komen zeuren. Laat de advocaten maar doen. Quintana reed Uran in de klimtijdri­t van gisteren weg. Dat kan alvast niet als argument worden gebruikt. Alora, congratula­zione Nairo Quitana!

Als ploegleide­r je team op basis van een tweet aan de kant zetten, is niet de slimste zet. Tenzij je het doet uit opportunis­me

 ??  ?? INFO Karl Vannieuwke­rke geeft wekelijks zijn klare kijk op de sport in binnen- en buitenland
INFO Karl Vannieuwke­rke geeft wekelijks zijn klare kijk op de sport in binnen- en buitenland

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium