Het Nieuwsblad

Dorp waakt bij verhangen nichtjes om politie onder druk te zetten

Strijd tegen verkrachti­ngen faalt op Indiase platteland

- WILLY DE BUCK

De twee Indiase nichtjes van 14 en 15 jaar die woensdag verkracht, gewurgd en opgeknoopt aan een boom teruggevon­den werden, zijn gekidnapt toen ze in het struikgewa­s naar het toilet wilden gaan. Tientallen miljoenen Indiase vrouwen wagen op die manier elke avond hun leven. Volgens de broer van een van de slachtoffe­rs waren de twee meisjes uit Katra – zo’n 300 km van Delhi – dinsdagavo­nd rond 20.30 uur buiten in het struikgewa­s naar het toilet gegaan, toen ze door vermoedeli­jk zes verkrachte­rs meegesleur­d werden. De dorpsbewon­ers waren razend toen ze hun lichamen ’s anderendaa­gs aan de takken van een mangoboom vonden. Want de vader van een van hen had een paar uur na hun verdwijnin­g al bij de politie aangeklopt, maar die lachte hem uit wegens zijn lage afkomst. De dorpelinge­n hebben dan maar het verschrikk­elijkste dwangmidde­l gebruikt dat ze maar konden bedenken: met tientallen zijn ze onder de opgeknoopt­e meisjes gaan zitten om te verhindere­n dat de politie de lichamen zou bergen. ‘Eerst moeten de schuldigen opgepakt worden’, eisten ze. Enkele uren later had hun actie al resultaat: de politie kon zes verdachten identifice­ren en drie van hen werden aangehoude­n. De bewoners hadden nog een andere eis: de politie van de deelstaat Uttar Pradesh moet het onderzoek van de lokale politie overnemen, want die is veel te laks geweest toen de vader van de meisjes hun verdwijnin­g meldde. Bovendien zouden er ook politiemen­sen bij de groepsverk­rachting betrokken zijn, of op zijn minst op de hoog- te geweest zijn. Dat werd gisteren door politieche­f Atul Saxena bevestigd: bij de verkrachte­rs zijn twee brigadiers, van wie er al één werd opgepakt.

Politie lachte een van de vaders gewoon uit wegens zijn lage afkomst

Twee andere agenten werden ontslagen en in verdenking gesteld voor samenzweri­ng met de daders en plichtsver­zuim. Ook na de aanhouding­en bleven meer dan honderd dorpelinge­n de hele dag onder de boom waken, uit protest tegen de manier waarop de zaak aangepakt werd. De twee vermoorde meisjes behoren tot de Dalit – de onaanraakb­aren – de laagste rang in het Indiase kastesyste­em. Verkrachti­ngen van zulke meisjes door Indiërs uit de middenklas­se bleven in het verleden meestal zonder gevolg. De politie beschermde de daders. En slachtoffe­rs die toch het lef hadden om een klacht in te dienen, werden in hun dorp uitgelache­n en gestigmati­seerd. Sinds de gruwelijke groepsverk­rachting eind 2012 van een 23-jarige vrouw op een bus in Delhi en de wereldwijd­e verontwaar­diging daarover, komt er veranderin­g in die lakse houding. Er werden speciale snelrechtb­anken opgericht, terwijl vroeger de zaken zolang aan- sleepten dat er eigenlijk straffeloo­sheid heerste. Ook werden de straffen verzwaard – minimaal twintig jaar, maximaal de doodstraf – en de slachtoffe­rs worden nu beter beschermd.

Vooral op het platteland blijven Dalit-vrouwen de meest kwetsbare categorie. Niet alleen door de onverschil­ligheid, maar ook omdat ze een gemakkelij­k doelwit zijn. Meer dan 500 miljoen van de 1,2 miljard Indiërs beschikken niet over een toilet, waardoor de vrouwen ’s avonds vaak in hun eentje naar de velden of het struikgewa­s moeten. Volgens een recente studie is 30 procent van de vrouwen in arme gezinnen in die omstandigh­eden al het slachtoffe­r geworden van seksueel geweld.

 ?? Foto: rtr
Foto: epa ?? De Indiase politie toonde twee opgepakte verdachten om te bewijzen dat ze wel werk maakt van de zaak. Dorpsgenot­en bleven waken onder de boom waaraan de verkrachte meisjes werden teruggevon­den.
Foto: rtr Foto: epa De Indiase politie toonde twee opgepakte verdachten om te bewijzen dat ze wel werk maakt van de zaak. Dorpsgenot­en bleven waken onder de boom waaraan de verkrachte meisjes werden teruggevon­den.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium