Het Nieuwsblad

School Zonnegroen werkt negatieve ervaringen weg

-

ZOUTLEEUW In Zonnegroen, een school voor buitengewo­on secundair onderwijs, leert men leerlingen negatieve gebeurteni­ssen en gedachten minder bedreigend ervaren.

ACT is een Zweeds project dat staat voor Acceptance and Commitment Therapy/Training. Het heeft als doel jongeren te leren ervaren dat negatieve gebeurteni­ssen, gedachten en gevoelens niet zo bedreigend zijn als ze lijken en ze te zien als elementen die bij het leven horen. Zonnegroen, een school met 140 leerlingen, is de enige school binnen het buitengewo­on onderwijs dat deelneemt aan het project. ‘Op die wijze willen we leerlingen kansen geven om volwassen te worden’, zegt directeur Peter Poelmans.

Uniek project

Dat het systeem helpt, getuigden enkele leerlingen. ‘Als ik nu mijn stiefvader zie, luister ik even of denk na terwijl ik vroeger meteen met een emmer begon te gooien’, getuigt een leerling. ‘Ik tracht nu eerst mijn gedachten en gevoelens vanop een afstand te bekijken en ermee om te gaan.’ Jongeren gaan op zoek naar de zaken die zij waardevol en belangrijk vinden in hun leven, met als doel dit als leidraad te gebruiken. De kern van ACT is de filosofie dat vechten tegen onvermijde­lijke zaken uiteindeli­jk ten koste gaat van een waardevol leven. Het project is uniek in Vlaanderen omdat het de nieuwe therapievo­rm ACT vertaalt naar een preventiep­roject voor jongeren uit het BuSO. Dankzij subsidies van de provincie Vlaams-Brabant kon het CGGVBO dit project realiseren.

 ?? Foto: dll ?? Het Zonnegroen­team wil jongeren leren omgaan met negatieve gevoelens.
Foto: dll Het Zonnegroen­team wil jongeren leren omgaan met negatieve gevoelens.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium