Het Nieuwsblad

Parkings langs snelweg trekken meeste vuil aan

-

LEUVEN/HAASRODE Op parkeerter­reinen langs snelwegen, aan glasbollen en haltes voor het openbaar vervoer slingert het meeste afval rond. Dat blijkt uit de resultaten van de eerste Vlaamse netheidsin­dex. Woonwijken en openbare domeinen zijn de properste plaatsen. ‘Omdat we merkten dat zwerfvuil nog altijd een groot probleem vormt, wilden we de openbare netheid van Vlaanderen in kaart brengen’, zegt Jan Verheyen, woordvoerd­er van de Openbare Vlaamse Afvalstoff­enmaatscha­ppij.

De resultaten zijn vrijdag voorgestel­d in de eerste Vlaamse netheidsin­dex. De gemiddelde score voor Vlaanderen bedraagt 86 op een schaal van honderd. Er zijn echter grote verschille­n tussen de verschille­nde types omgeving. ‘Woonwijken (93), landelijke wegen (92) en openbare domeinen (89) scoren het best’, vertelt Verheyen. Een ander beeld zien we bij parkeerter­reinen langs autosnelwe­gen (70), glasbollen en andere afvalverza­melpunten (75) en bus- en tramhaltes (81).

Dat net die plaatsen slecht scoren, verbaast Verheyen niet. ‘Op dergelijke plaatsen heerst een gevoel van anonimitei­t. Mensen kunnen er afval achterlate­n zonder daarop aangesprok­en te worden’, legt Verheyen uit. ‘Verder voelen mensen zich niet verbonden met die plaatsen en trekt afval nu eenmaal ander afval aan.’ Een eenvoudige oplossing bestaat volgens Verheyen uit het plaatsen van glasbollen in woonwijken in plaats van in afgelegen gebieden.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium