Het Nieuwsblad

Bedrijf vrijgespro­ken voor verwaarloz­ing Witte Molen

Een bedrijf uit Geel en de voormalige bestuurder ervan zijn door de Leuvense strafrecht­er vrijgespro­ken voor de verwaarloz­ing van ‘De Witte Molen’ in Aarschot. Of er een beroep volgt, is niet duidelijk.

- ALAIN TRAPPENIER­S

AARSCHOT Door proceduref­outen, ten tijde van het beschermin­gsbesluit van De Witte Molen in 1994, gaat de eigenaar (voorlopig) vrijuit in een strafzaak rond de verwaarloz­ing van de molen aan de Herseltses­teenweg in Aarschot. ‘Het beschermin­gsbesluit moet buiten beschouwin­g gelaten worden omdat het besluit onwettig is’, aldus de rechter in het vonnis. Concreet werd bij de publicatie van een voorontwer­p in enkele Nederlands­talige dagbladen de einddatum van de bezwaarter­mijn nergens vermeld en ook de bezwaarter­mijn van 30 dagen zou niet gerespecte­erd zijn.

Volgens burgemeest­er André Peeters van Aarschot zal deze beslissing geen invloed hebben op het akkoord dat het stadsbestu­ur heeft bereikt met de eigenaar over de reconversi­e van de site. ‘Wij gaan ervan uit dat de afspraken onverkort worden uitgevoerd’, aldus Peeters. ‘De eigenaar heeft al een gespeciali- seerd architecte­nbureau onder de arm genomen. Dit bureau bereidt het restaurati­edossier voor. Tegen het einde van deze bestuurspe­riode zou de molen moeten gerestaure­erd zijn.’

Wind

In ruil voor een herstelde molen mag de eigenaar aan de andere kant van de Herseltses­teenweg een taverne bouwen voor toeristisc­he doeleinden. Toch is het volgens de eigenaar utopisch te denken dat de molen ooit nog zal draaien. ‘Door de stedenbouw­kundige ontwikkeli­ngen in de omgeving is er niet meer voldoende wind.

ANDRÉ PEETERS Burgemeest­er Wij gaan ervan uit dat de afspraken onverkort worden uitgevoerd

Hierdoor zullen de wieken technisch niet meer kunnen draaien’, aldus advocaat Karel Willekens die de verdedigin­g bijstond. Opvallend was dat de overheid tijdens de (politieke) bespreking­en over de reconversi­e van de site toch naar de rechtbank is gestapt. ‘Hadden ze dat niet gedaan, dan had het dossier vermoedeli­jk al veel verder gestaan. Vermoedeli­jk zullen ze tegen deze beslissing wel in beroep gaan’, aldus nog Willekens. Advocaat Philippe Declercq die de belangen van diezelfde overheid verdedigt, wenste zich hierover gisteren niet uit te spreken. ‘Het is aan de bevoegde dienst om hierover een beslissing te nemen binnen de 15 dagen na het vonnis. Of er al dan niet een beroep komt, weet ik niet’, aldus nog Declercq. De strafrecht­er achtte het ook niet bewezen dat er gedurende ongeveer 3,5 jaar zes autowrakke­n zouden hebben gestaan op de site van de molen.

 ?? Foto: tab ?? De Witte Molen ligt er al jaren verwaarloo­sd bij.
Foto: tab De Witte Molen ligt er al jaren verwaarloo­sd bij.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium