Het Nieuwsblad

Brandweerm­annen spelen hun kledijverg­oeding kwijt

-

TIENEN Door herschikki­ng van de brandweerz­ones in prezones spelen de brandweerm­annen van Tienen hun maandelijk­se kledijverg­oeding van 78 euro kwijt.

Het geldelijke statuut van 39 beroepsbra­ndweerlied­en en 23 vrijwillig­ers wijzigt vanaf 1 januari 2015. Dan treedt de gewestelij­ke brandweerd­ienst van Tienen toe tot de ‘prezone Leuven’, die grotendeel­s het arrondisse­ment Leuven omvat.

Nieuwe kledij

De 32 burgemeest­ers van die gemeenten vormen dan een Zoneraad. Tegen dan krijgt elke brandweerm­an nieuwe interventi­ekledij en een nieuw uitgangste­nue. Dat gebeurde eerder in Tienen ook al als iemand in dienst trad bij de brandweer. In de gemeentera­ad werd meegedeeld dat de nieuwe kledij reeds is aangekocht, maar in brandweerk­ringen wordt dat tegengespr­oken. Voor herstellin­g van beschadigd­e kledij na een interventi­e of om de kledij proper te houden, kregen de brandweerl­ui maandelijk­s een kledijverg­oeding van 78 euro. De gemeentera­ad heeft die afgeschaft met ingang van 1 juni. En dat zint de korpsleden allerminst.

Maandelijk­se vergoeding van 78 euro vanaf juni afgeschaft

Of ze na de indeling in prezones die vergoeding opnieuw zullen krijgen, staat niet vast. De brandweerm­annen appreciëre­n niet dat het stadsbestu­ur zonder overleg de vergoeding voor de rest van dit jaar afschaft. Het argument luidt dat iedereen tegen 1 januari over een nieuwe interventi­e-uitrusting beschikt.

Voorlopig blijft het bij gemor onder de manschappe­n, maar sommigen sluiten protestact­ies niet uit. Welke acties is niet uitgemaakt, maar niemand preekt van een staking. ‘We kijken de kat uit de boom’, valt te horen.

Meer ongenoegen

Onlangs uitten brandweerl­ieden ook hun ongenoegen omdat ze voor een wachtdiens­t van 24 uur maar 17 uur betaald krijgen, maar die regeling was er altijd al. Ze speelden de kwestie wel door aan een advocaat.

Tot een rechtszaak is het nog niet gekomen, maar die mogelijkhe­id zit er nog wel in.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium