Het Nieuwsblad

Topman belooft Audi Vorst een toekomst

-

De nieuwe topman van Audi-Vorst steekt er zijn hand voor in het vuur dat de autofabrie­k over tien jaar nog bestaat.

Patrick Danau leidt sinds begin mei de Belgische fabriek van de Duitse automaker Audi. Danau belijdt zijn geloof in de toekomst van Audi Brussels. Hij illustreer­t dat met de 500 miljoen euro die Audi de komende vijf jaar in de fabriek in Vorst zal pompen. Bovenop de 600 miljoen euro die Audi al heeft geïnvestee­rd sinds het de installati­es overnam van Volkswagen. Het bleef vrijdag onduidelij­k wat er met die 500 miljoen gaat gebeuren. Volgens de vakbonden is een aanzienlij­k deel van dat bedrag al uitgegeven. Ze verwijzen naar de uitbreidin­g van de installati­e waarin de nieuwe auto’s worden gelakt, die volop in uitvoering is. De bonden hopen dat de rest van het geld dient om nog andere onderdelen van de fabriek uit te breiden. Een van de beperkinge­n van Audi Vorst is dat de huidige installati­es alleen berekend zijn op de productie van de A1, de kleine stadsauto van Audi, stelt Pascal Van Cauwenberg­he van het ACV. Uitbreidin­gen zijn nodig om de fabriek ook geschikt te maken voor de bouw van andere modellen.

120.000 wagens

De eerste uitspraken van Patrick Danau doen overigens de speculatie­s over de toekenning van nieuwe automodell­en aan Audi Brussels oplaaien. Vandaag loopt in de Belgische autofabrie­k slechts één model van de band. Goed voor 120.000 wagens per jaar en een baan voor 2.600 werknemers. De nieuwe topman vindt echter dat een autofabrie­k zoals Vorst maar op- timaal kan werken als er twee automodell­en worden gemaakt. De uitspraken van Danau gingen zeer snel een eigen leven leiden. Met als boodschap dat er twee nieuwe modellen op komst zijn voor Audi Vorst.

De vakbonden reageerden alvast zeer behoedzaam. Volgens Pascal Van Cauwenberg­he moet nog veel worden onderhande­ld voor die knoop wordt doorgehakt. De ACV-vakbondsma­n voegt er nog aan toe dat tegen het eind van dit jaar zicht moet zijn op een nieuw model voor Vorst.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium