Het Nieuwsblad

DOKTERS WILLEN MEER GELD VOOR HUISBEZOEK

Aantal al fors gedaald, maar artsen willen nog minder de baan op

-

In tien jaar tijd is het aantal huisbezoek­en met een kwart gedaald. De huisarts verliest er gewoon veel te veel tijd mee, als gevolg van files en het zoeken naar een parkeerpla­ats. Al vinden de artsen ook dat het te weinig oplevert in vergelijki­ng met een consultati­e in de praktijk. Daarom pleit het Syndi- caat van Vlaamse Huisartsen ervoor om de huisbezoek­en nog duurder te maken. Wie nu bij de huisarts op consultati­e gaat, moet 24,5 euro bruto betalen, zonder supplement­en en zonder afspraak. Laat je de huisarts naar je huis komen, dan betaal je 12,5 euro meer. Van die 37 euro moet de pa- tiënt slechts 6 euro uit eigen zak betalen, het zogenaamde remgeld. Het Syndicaat van Vlaamse Huisartsen wil dat totale bedrag nu optrekken tot 45 euro. ‘Die prijsverho­ging zou patiënten ontmoedige­n om een dokter te laten komen’, klinkt het. ‘ We willen niet asociaal overkomen, maar het is gewoon beter voor de patiënt. In de huisartsen­praktijk kunnen we hem veel betere zorg aanbieden.’ Minister van Volksgezon­dheid Maggie De Block (Open VLD), zelf huisarts, wil echter nog niet meteen raken aan de tarieven voor huisbezoek­en.

Twaalf miljoen huisbezoek­en hebben de huisartsen vorig jaar gedaan. Het is dus niet zo dat ze helemaal niet meer langskomen als u belt. Maar vorig jaar is het aantal huisbezoek­en wel naar het laagste niveau gezakt in tien jaar tijd, zo blijkt uit cijfers van het Riziv, het Rijksinsti­tuut voor ziekte- en invalidite­itsverzeke­ring. De belangrijk­ste oorzaak: voor de kleine kwaaltjes komen huisartsen nog amper hun deur uit. Ook gaan ze minder vaak op huisbezoek bij vereenzaam­de patiënten die de dokter thuis vragen, gewoon om wat menselijk contact te hebben. Het is een bewuste keuze. ‘Het is anders niet werkbaar’, zegt Maaike Van Overloop, voorzitter van de huisartsen­vereniging Domus Medica. ‘Een arts kan

De huisarts komt opvallend minder vaak over de vloer bij zijn patiënten. In tien jaar tijd is het aantal huisbezoek­en met een kwart gedaald. De huisarts verliest er gewoon veel te veel tijd mee, als gevolg van files en het zoeken naar een parkeerpla­ats. En het levert te weinig op in vergelijki­ng met een consultati­e in de praktijk. Huisartsen willen het huisbezoek daarom nog meer ontmoedige­n. ‘Maak een bezoek bij de patiënt thuis nog duurder’, vraagt Steven Haesaert van het Syndicaat van Vlaamse Huisartsen (SVH).

WIM BRILLOUET

hoogstens twee huisbezoek­en per uur doen, want verplaatsi­ng inbegrepen kost een huisbezoek gemiddeld 30 minuten. Voor een consultati­e in de praktijk heeft een dokter gemiddeld maar 17 minuten nodig. De patiënt zelf heeft er ook alle belang bij om naar de praktijk te komen, want daar staan meer apparaten en daar kan de dokter efficiënte­r onderzoeke­n.’ Je kan het de patiënt moeilijk verwijten dat hij aandringt op een huisbezoek, zegt Steven Haesaert van het Syndicaat voor Vlaamse Huisartsen (SVH). Het verschil tussen een gewone consultati­e en een huisbezoek is nu eenmaal te verwaarloz­en. Wie bij de huisarts in de praktijk gaat zitten, moet nu 24,5 euro bruto betalen, zonder supplement­en en zonder afspraak. Laat je de huisarts thuis komen, dan betaal je 37 euro bruto, of 12,5 euro meer. Daar- van moet de patiënt uit eigen zak maar 6 euro extra betalen, het zogenaamde remgeld. ‘Maak daarom het huisbezoek duurder: van 37 euro bruto naar 45 euro, het Europees gemiddelde’, zegt Haesaert. ‘Die prijsverho­ging zou patiënten ontmoedige­n om een dokter te laten komen. Een andere optie is het verhogen van het remgeld, behalve voor mensen met een kleiner inkomen. We willen niet asociaal overkomen, maar het is gewoon beter voor de patiënt. In de huisartsen­praktijk kunnen we hem betere zorg aanbieden.’ Minister van Volksgezon­dheid Maggie De Block (Open VLD), zelf huisarts, wil nog niet meteen raken aan de tarieven voor huisbezoek­en. Op dit moment is er geen overleg voorzien, op korte termijn zal er dan ook niets veranderen.

Taxi voor patiënt

Terwijl het aantal huisbezoek­en opvallend is gedaald, is het aantal raadplegin­gen in de praktijk zelf gestegen met 4,4 miljoen in tien jaar tijd. ‘We worden ouder en gaan daardoor vaker naar de dokter’, zegt Maaike Van Overloop van Domus Medica. ‘Daarbij valt op dat oudere patiënten mobieler blijven. Ze zullen meer moeite doen om effectief naar de huisartsen­praktijk te komen. Onze inspanning­en lonen dus. Voor mensen die echt niet mobiel zijn, schakelen sommige wachtdiens­ten speciale taxi’s in. Zo kunnen we de patiënt toch in onze praktijk behandelen. Dat blijft de beste zorg.’

 ??  ??
 ?? Foto: Photo News ?? Het huisbezoek helemaal
opgeven willen de
huisartsen niet, maar ze
willen het tegelijk wel
ontmoedige­n.
Foto: Photo News Het huisbezoek helemaal opgeven willen de huisartsen niet, maar ze willen het tegelijk wel ontmoedige­n.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium