Het Nieuwsblad

Parijs ontsnapt ‘toevallig’ aan dubbele terreuraan­slag

-

Bijna 3,5 maanden na de moordende raid op de redactie van tijdschrif­t

Charlie Hebdo is Parijs aan een nieuwe aanslag ontsnapt. Doelwit: een, mogelijk zelfs twee kerken. De politie kon de terrorist-in-spe oppakken voor hij een aanslag kon plegen, maar intussen had hij al een slachtoffe­r gemaakt: een 32-jarige fitnessler­ares. ‘Een terroristi­sche aanslag is verijdeld. Het is niet de eerste, er waren er de voorbije weken en maanden nog. Maar deze terreurdaa­d was eigenlijk al begonnen.’ Met die woorden bevestigde president François Hollande gisteren dat Parijs zondagocht­end ‘op het nippertje’ aan een nieuwe ramp ontsnapt is.

‘Onopvallen­de’ student

Sid Ahmed Ghlam, een 24jarige ‘normale, onopvallen­de’ elektronic­astudent van Algerijnse afkomst, belt zondagocht­end iets na acht uur een ziekenwage­n. De jongeman, die in een Parijs studentenh­ome verblijft, zegt dat hij beschoten is en verliest veel bloed. De agenten die worden opgetromme­ld, volgen het bloedspoor van de jongen tot bij een Renault Mégane die iets verderop geparkeerd staat. In die auto treffen ze een kalasjniko­v, een handwapen, een kogelvrije vest en munitie aan. Eenmaal in het ziekenhuis bekent Ghlam dat de auto vol wapens van hem is, en hij verandert zijn verhaal: hij is niet beschoten, maar schoot zichzelf per ongeluk in het been. Als de politie begint met een huiszoekin­g in het studentenh­uis waar Ghlam woont, vindt die ook nog drie geweren en ‘documenten die met absolute zekerheid bewijzen dat de persoon een aanslag wilde plegen. En dat meer dan waarschijn­lijk tegen een of twee kerken’, zo zegt minister van Binnenland­se Zaken Bernard Cazeneuve. De aanslagen bleken minutieus gepland: de terrorist-in-spe had zelfs de interventi­e- tijden van de politie gechronome­treerd. Volgens de procureur had de jongeman ‘frequente contacten met een kompaan in Syrië’ en werden er bij hem thuis ook ‘documenten in het Arabisch, waarin ook Islamitisc­he Staat (ISIS) ter sprake kwam’, aangetroff­en. Maar dat is nog niet alles. De onderzoeke­rs komen tot een onthutsend­e vaststelli­ng: er is DNA van Sid Ahmed Ghlam aangetroff­en in de auto van Aurélie Châtelain, een 32-jarige fitnessler­ares die – ook al zondagocht­end – vermoord is aangetroff­en in haar brandende auto in de Parijse buitenwijk Villejuif. En de bloedspatt­en op de kleren van Ghlam blijken afkomstig van Aurélie Châtelain. Bovendien is de kogel waarmee ze werd vermoord, afkomstig uit het pistool van de terrorist. Volgens de procureur gaat het om een uit de hand gelopen carjacking van Ghlam, die wellicht de prelude vormde van de geplande aanslagen.

Gezinshere­niging

Sid Ahmed Ghlam werd in het kader van gezinshere­niging in 2009 door zijn vader naar Frankrijk gehaald, samen met zijn moeder, broers en zussen. Op zijn facebookpa­gina had hij, net als enkele geradicali­seerde vrienden, al vaker gepost dat hij naar Syrië wilde trekken voor de jihad. De Franse inlichting­endiensten hielden hem dan ook discreet in het oog, maar vonden nog geen redenen om een gerechteli­jk onderzoek te starten. Onlangs was de student wel naar Turkije gereisd, maar niets wijst erop dat hij geprobeerd heeft om de grens met Syrië over te steken. Intussen is ook zijn 25-jarige vriendin opgepakt.

Bij de dader thuis werden papieren gevonden waarin ook ISIS ter sprake kwam

 ?? Foto: ap ?? De vermoorde Aurélie Châtelain werd
herdacht met spandoeken.
Foto: ap De vermoorde Aurélie Châtelain werd herdacht met spandoeken.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium