Het Nieuwsblad

Grootjans niet akkoord met verlies bevoegdhed­en

-

TIENEN Patrick Grootjans (SP.A) blijft schepen in Tienen, maar is zijn bevoegdhed­en kwijt. De verstoten socialist gaat niet akkoord en stapt naar de provincieg­ouverneur.

Het schepencol­lege heeft de bevoegdhed­en van schepen Patrick Grootjans ingetrokke­n. Die stapt nu naar de gouverneur om de beslissing aan te vechten. Zo'n maand nadat Grootjans uit de SP.A is gezet, zetten zijn vroegere partijkame­raden hem nu ook buitenspel in het schepencol­lege. ‘Maar ik laat me niet naar de slachtbank leiden’, zegt Grootjans. ‘Ze kunnen me mijn bevoegdhed­en afnemen, maar ik blijf schepen. Ik kan nog altijd dossiers opvragen en opvolgen. Het enige wat verandert, is dat ik niet meer belast ben met de voorbereid­ing van de dossiers waarvoor ik verantwoor­delijk was. Maar dat zint me niet, en ik heb aan de gouverneur al laten weten dat ik beroep aanteken tegen de beslissing. In 2012 is een bestuursak­koord getekend en ik blijf daar trouw aan.’

Bevoegdhed­en verdeeld

De tweede schepen kan zijn mandaat pas verliezen als minister van Binnenland­s Bestuur Liesbeth Homans (N-VA) beslist dat Tienen een nieuw college krijgt. Daarvoor moet de hele procedure rond de structurel­e onbestuurb­aarheid van de stad doorlopen zijn. Daarna kunnen politici nog altijd naar de Raad van State stappen om de eventuele beslissing van Homans aan te vechten. De bevoegdhed­en van Grootjans worden intussen verdeeld onder de vroegere partijgeno­ten. Martine Rens neemt Werkgelege­nheid over, Jean Defau krijgt Financiën erbij. Economie gaat naar burgemeest­er Marcel Logist. Handel en Middenstan­d, Markten en Kermissen behoren voortaan tot de bevoegdhei­d van schepen David Geladé.

 ?? Foto: vrs ?? Patrick Grootjans.
Foto: vrs Patrick Grootjans.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium