Het Nieuwsblad

Homans gaat Waalse ‘nieuwkomer­s’ inburgeren

- EVELINE VERGAUWEN

Nieuwkomer­s die tot vijf jaar na hun aankomst in Brussel of Wallonië naar Vlaanderen verhuizen, moeten binnenkort verplicht inburgeren. Dat betekent: lessen Nederlands én maatschapp­elijke oriëntatie volgen. Zoals alle andere nieuwkomer­s. men ook aan de andere voorwaarde­n voldoet. In Vlaanderen ziet men er geen graten in. De meerderhei­dspartijen N-VA, CD&V en Open VLD hebben een voorstel van decreet ingediend, dat voortbouwt op het regeerakko­ord.

Positief verhaal

Homans wil de nieuwe regeling in werking laten treden vanaf 1 januari 2016. ‘Dit is een positief verhaal. We willen dat zo veel mogelijk mensen die er aanspraak op kunnen maken, ook echt inburgerin­g volgen’, zegt haar woordvoerd­er Jan Van der Vloet. De maatregel zal gelden voor alle meerderjar­ige nieuwkomer­s die in Vlaanderen onder de verplichti­ng vallen. Onderdanen uit de EU horen daar bij- voorbeeld niet bij. Opvallend is dat de Waalse en Brusselse nieuwkomer­s niet alleen Nederlands zullen moeten volgen, maar ook lessen maatschapp­elijke oriëntatie. In die lessen leren nieuwkomer­s bijvoorbee­ld hoe ze het openbaar vervoer kunnen gebruiken en waar ze medische hulp vinden. ‘Het is niet omdat mensen hier vijf jaar wonen

Overlap

Op dit moment organiseer­t de overheid in Wallonië en Brussel wel al ‘onthaaltra­jecten’ voor nieuwkomer­s. Immigrante­n kunnen zich vrijwillig aanmelden voor gesprekken met een begeleider. Maar er gaan stemmen op om inburgerin­g verplicht te maken. De Brusselse minister-president Rudi Vervoort (PS) besliste eind vorig jaar om ook een verplicht inburgerin­gstraject te zullen invoeren. Wallonië wil nieuwkomer­s en buitenland­se werknemers een verplichte opleiding Frans geven. ‘Toen we dit voorstel opmaakten, hadden we nog geen weet van die plannen’, zegt Segers. De vraag is of er geen overlap ontstaat tussen al die inburgerin­gstrajecte­n. ‘Als het zo ver komt, moeten we dat bekijken’, zegt Van der Vloet.

 ?? Foto: pn ?? Liesbeth Homans wil de rege-
ling vanaf 1 januari 2016 in
werking laten treden.
Foto: pn Liesbeth Homans wil de rege- ling vanaf 1 januari 2016 in werking laten treden.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium