Het Nieuwsblad

Helft senioren nog nooit op internet

Nochtans worden steeds meer diensten op internet aangeboden

- GEERT NEYT

43 procent van de Belgen tussen 65 en 74 jaar heeft zich nog nooit op het internet gewaagd. De digitale kloof is het grootst met de generatie van 16- tot 24-jarigen, waar nauwelijks 2 procent niet actief is op het net. Intussen biedt de overheid steeds meer diensten digitaal aan, waardoor een aanzienlij­ke groep uitgeslote­n dreigt te worden.

43 procent van de Belgen tussen 65 en 74 jaar heeft zich nog nooit op het internet gewaagd. Intussen worden steeds meer diensten en informatie digitaal aangeboden, dus dreigt een grote groep ouderen uit de boot te vallen.

Het aantal senioren dat een zitje heeft ingenomen op de digitale trein neemt ieder jaar toe, maar te veel leeftijdsg­enoten blijven aarzelend aan de kant toekijken. In 2012 had 51 procent van de Belgische jonggepens­ioneerden (65-74 jaar) geen ervaring met het internet. In 2013 was dat 48 procent en vorig jaar ging er nog eens 5 procent af. Dat blijkt uit de cijfers van de FOD Economie. Als ook de 74-plussers daarin waren opgenomen, zou het aantal internet-analfabete­n nog een stuk hoger liggen. De digitale kloof is het grootst met de generatie van 16- tot 24jarigen, waar nauwelijks 2 procent niet actief is op het net. Alexander De Croo (Open VLD), minister van Digitale Agenda, erkent het probleem. ‘De digitale kloof moet worden gedicht’, staat in zijn plan Digital Belgium, dat deze week werd voorgestel­d. ‘ Door de toegang tot het internet te verbeteren en door de vaardighed­en van de potentiële gebruikers aan te scherpen.’ De minister wil nagaan hoe het voortgezet onderwijs daarbij kan worden ingeschake­ld. Hij wil focussen op levenslang leren en ‘een digitaal bad’ voor senioren. Ondertusse­n biedt de overheid steeds meer diensten aan via digitale weg, waardoor een aanzienlij­ke groep senioren uitgeslote­n dreigt te worden. ‘We hebben daar oog voor’, zegt Tom Meulenberg­s, woordvoerd­er van minister De Croo. ‘Zo worden alle pensioenge­gevens mensen boven de 65 nog altijd per brief opgestuurd.’

ALDA BECKS (70) Ik chat vooral met kennissen die minder mobiel zijn en wil leren skypen met mijn kleinkind

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium