Het Nieuwsblad

Parkeerpar­k wordt betalend

AARSCHOT Werken aan nieuwe en groene parking officieel gestart

- DIRK VAN DE GAER

Pendelaars die binnenkort gebruik willen maken van het nieuwe parkeerpar­k aan het station van Aarschot, zullen daarvoor in hun geldbuidel moeten tasten. De parking, die nu nog gratis is, wordt beta- lend. ‘Dat is zo momenteel bij alle grote stationspa­rkings’, klinkt het bij NMBS Stations. Gisteren is het officiele startschot gegeven van de aanleg van het groene parkeerpar­k.

De aanleg van het nieuwe groene parkeerpar­k aan het station van Aarschot is gisteren officieel gestart. Parkeren zal er niet meer gratis zijn. ‘Alle grote stationspa­rkings zijn momenteel betalend’, zegt Frank Thyssen van NMBS Stations.

De vaste treinreizi­gers merken het sinds een week, maar gisteren zijn de werken voor de aanleg van het groene parkeerpar­k achter het station officieel ingeleid. Dat gebeurde door de uitrol van een groene loper. Het parkeerpar­k wordt niet zomaar een parking, want het parkgedeel­te komt centraal te staan. ‘Samen met de NMBS zetten we nu een volgende stap in het masterplan Aarschot op Sporen’, zegt burgemeest­er André Peeters (CD&V). ‘De desolate aanblik en de erbarmelij­ke toestand van de autoparkin­g behoren weldra tot het verleden. Het parkeerpar­k voorziet in 1.203 groene parkeerpla­atsen. Ook aan fietsers hebben we gedacht: het park krijgt een fietsensta­lling met 432 plaatsen, die opgetrokke­n is in natuurstee­n en een groendak krijgt. Het park kan in het weekend ook dienstdoen als evenemente­npark. De omgeving met het Elzenhof en de uitstralin­g naar het stadscentr­um toe worden zo compleet.’ Het stadsbestu­ur riep het project eerder al uit als een van de belangrijk­ste verwezenli­jkingen van de legislatuu­r.

20 euro

Ook de NMBS-afdeling Stations vindt de aanleg van het groene parkeerpar­k een unieke uitdaging. ‘We willen het onze reizigers zo comfortabe­l mogelijk maken’, zegt Frank Thyssen. ‘De parking was jaren in een miserabele toestand, maar tegen begin 2017 kunnen we onze klanten een ecologisch­e, veilige en gebruiksvr­iendelijke parking aanbieden.’ Het nieuwe parkeerpar­k wordt wel betalend. ‘De stationspa­rkings waar minstens driehonder­d auto's kunnen parkeren, zijn momenteel betalend’, zegt Thyssen. ‘We linken het parkeergel­d wel aan een treinabonn­ement. Wie pendelt en een abonnement heeft, betaalt voor de parking 20 euro per maand. De tarieven per dag en per week voor niet-abonnees moeten we nog bepalen, maar ze zullen beduidend hoger liggen. Wie een treinabonn­ement heeft, kan de kostprijs voor de parking trouwens opnemen in zijn abonnement, zodat alles een geheel vormt. Daardoor is er ook een tussenkoms­t van de werkgever. Daartegeno­ver staat dat onze reizigers binnenkort een veilige en praktische parking kunnen gebruiken, waar iedereen in het weekend van evenemente­n kan genieten.’ De eerste van vier fases is nu aangevat. Het deel van de parking dat niet gebruikt kan worden, is vervangen door het nu nog met gras begroeide deel aan de achterzijd­e, naast de trap van de fietsersbr­ug. Dit weekend wordt daar in de nodige verharding voorzien, zodat bezoekers er ook bij regenweer kunnen parkeren.

 ?? Foto: dvg ??
Foto: dvg
 ?? Foto: dvg ?? Burgemeest­er André Peeters en Frank Thyssen van NMBS Stations rollen de groene loper uit als start van de aanleg van het nieuwe parkeerpar­k.
Foto: dvg Burgemeest­er André Peeters en Frank Thyssen van NMBS Stations rollen de groene loper uit als start van de aanleg van het nieuwe parkeerpar­k.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium