Het Nieuwsblad

Treinen rijden op wind

Zeven windmolens leveren stroom voor 170 treinen

- WERNER ROMMERS

170 treinen rijden vanaf dit najaar op windenergi­e, en dat is voor het eerst in ons land. In het Limburgse Gingelom worden daarvoor zeven windmolens neergepoot, waarna de groene stroom rechtstree­ks op het hoogspanni­ngsnet van spoorwegbe­heerder Infrabel wordt gepompt.

Reizigers zullen het niet voelen of merken, maar voor het eerst in ons land zullen vanaf dit najaar treinen op windenergi­e rijden. ‘Het gaat dagelijks om zo’n 170 treinen op drie trajecten: de hogesnelhe­idslijn Leuven-Luik, de klassieke lijn Leuven-Luik en ook de lijn Landen-Hasselt.’ De keuze voor die drie lijnen is niet toevallig. ‘Deze regio is uitermate geschikt om windmolens te plaatsen’, zegt Infrabel-woordvoerd­er Frédéric Petit. ‘Er is ruimte én ook voldoende wind. Daarnaast is er vlakbij de locatie waar de zeven windmolens komen een hoogspanni­ngsstation van Infrabel. En dat bleek technisch geschikt om de geproducee­rde windenergi­e rechtstree­ks te kunnen ontvangen.’ Dat betekent dat er geen dure kosten nodig waren om het hoogspanni­ngsstation aan te passen. En wat met dagen dat er geen wind staat? ‘Op dagen dat er geen of te weinig wind staat, worden de treinen klassiek gevoed door ‘gewone’ elektricit­eit. Anderzijds: op dagen dat er echt heel veel windenergi­e wordt geproducee­rd, kan het zijn dat we veel meer dan 170 treinen van groene energie kunnen voorzien’, aldus Petit.

Zonnepanel­en

Spoorwegbe­heerder Infrabel wil in de toekomst nog meer treinen op windenergi­e laten rijden, ‘al zitten er vandaag geen andere projecten in de pijplijn. Alle ele- menten moeten – zoals in de regio Gingelom – goed zitten, eerder lukt het niet.’ Infrabel bewandelt daarom ook andere paden om treinen milieuvrie­ndelijker te laten rijden. Via 16.000 zonnepanel­en op het dak van de spoortunne­l langs de E19autosne­lweg in Brasschaat en Schoten rijden er bijvoorbee­ld ook al treinen op zonne-energie. Het windmolenp­ark Gingelom maakt deel uit van het grotere Greensky-project. Daarbij komen in de omgeving van Gingelom, Landen en enkele aanpalende Waalse gemeenten in totaal 25 windturbin­es te staan. Greensky is voor 50 procent eigendom van energiepro­ducent Electrabel. Het windmolenp­ark voorziet naast zo’n 170 treinen ook nog eens 36.000 gezinnen van groene elektricit­eit.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium