Het Nieuwsblad

Té goedkope olie maakt slachtoffe­rs

- WERNER ROMMERS

Het Brits-Nederlands­e olieconcer­n Shell schrapt in één keer 6.500 jobs en bevriest voor miljarden euro’s aan projecten. ‘We bereiden ons voor op een zeer lage olieprijs die wellicht nog jaren standhoudt’, zegt CEO Ben van Beurden. Ook andere grote oliebedrij­ven spartelen. De consument daarentege­n profiteert een beetje. De tijd dat er met olie gemakkelij­k véél geld te verdienen was, lijkt ver weg. Shell maakte bekend dat het duizenden jobs schrapt, en voor miljarden euro’s aan projecten afblaast of eigendomme­n verkoopt. Ook BP en Total hebben het niet onder de markt. Aanleiding zijn de almaar dalende prijzen. Voor een vat ruwe olie wordt vandaag zo’n 53 dollar betaald, net boven de symbolisch­e grens van het ultieme dieptepunt van 50 dollar. Zo’n jaar geleden was een vat nog 115 dollar waard. En bij de aankondigi­ng van het nieuws zei Shell-CEO Ben Van Beurden dat hij verwacht dat deze lage prijzen nog jaren standhoude­n, iets wat analisten en ook Brian Gilvary, de financieel directeur van oliereus BP, al een tijdje zeggen. ‘Er moest daarom snel én met overtuigin­g worden ingegrepen’, aldus nog Van Beurden. De banen verdwijnen voornameli­jk in Noorwegen en Denemarken. Wereldwijd telt het bedrijf zo’n 94.000 werknemers.

Akkoord met Iran

Dat we aan de goedkoopst­e olieprijs in zes jaar zitten, heeft twee redenen. Enerzijds is er veel meer olie voorradig dan gebruikeli­jk: in de Verenigde Staten wordt fors olie opgepompt. Olielanden als Saudi-Arabië zetten de kraan wagenwijd open. En sinds kort wordt de markt overspoeld met olie uit Iran. Sinds het atoomakkoo­rd dat Iran met het Westen sloot, zijn de economisch­e sancties weggevalle­n en mag het land weer voluit olie exporteren. Het is trouwens om geen marktaande­el aan Iran te verliezen dat veel landen in het Midden-Oosten hun prijzen hebben laten zakken én de kraan wagenwijd openzetten.

Zwakke groei in China

Anderzijds is de vraag naar olie beperkt. De groei van de enorme Chinese economie is zwak te noemen, wat een rem zet op de vraag naar olie. Analisten vrezen dat de groeivertr­aging jaren kan aanhouden. Voor de consument is de lage olieprijs goed nieuws, al laat die het gejuich best achterwege. Vooral diesel is goedkoop, ‘we zitten vandaag met regelrecht­e bodemprijz­en’, zegt Omer Coeckaerts van de website brandstofp­rijzen.be. ‘Op drie prijzen na hebben we de goedkoopst­e dieselprij­s sinds 2010.’ Ook benzine noteert goedkoper. Waarom we dan niet mogen juichen? Omdat de dure dollar de eventuele prijsdalin­gen fors afremt. Niet alleen aan de pomp, maar ook voor andere producten die als gevolg van deze lage olieprijze­n veel goedkoper kunnen worden geproducee­rd.

 ??  ?? Vat ruwe olie kostte vorig jaar 115 dollar Dit jaar is dat nog 53 dollar Shell schrapt in één keer 6.500 jobs
Vat ruwe olie kostte vorig jaar 115 dollar Dit jaar is dat nog 53 dollar Shell schrapt in één keer 6.500 jobs

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium