Het Nieuwsblad

‘Heimwee naar Herent hebben we niet gehad’

Zeven leerkracht­en brengen bezoek aan hun zusterscho­len in Guatemala

- LIESBETH VERHULST

Zeven leerkracht­en van de vier basisschol­en uit Herent zijn dinsdag geland op Zaventem na een intense reis naar Guatemala. Daar brachten ze een bezoek aan hun zusterscho­len. ‘Een onvergetel­ijke ervaring’, klinkt het unaniem.

Vlak nadat ze de deur van hun klaslokaal voor twee maanden achter zich hadden dichtgetro­kken, reisden zeven leerkracht­en van basisschol­en De Bijenkorf, De Kraal, Toverveld en Pastoor De Clerck af naar Guatemala. Ze brachten er in de regio Alta Verapraz een bezoek aan hun zusterscho­len, waarmee ze al bijna tien jaar samenwerke­n. Dinsdag zetten ze weer voet op Belgische bodem. Op de luchthaven van Zaventem werden ze opgewacht door familie, collega's en schepen Jo De Clercq (SP.A). De zeven avonturier­s en begeleidst­er An Crivits waren diep onder de indruk van hun verblijf in het Centraal-Amerikaans­e land. ‘Het was een onvergetel­ijke ervaring’, zegt Annemie Szajkovics. ‘De warme ontvangst die we kregen van onze collega's daar, zal ons altijd bijblijven. We zijn er met spijt in het hart vertrokken. Tijd om heimwee te hebben naar Herent, hebben we niet gehad.’ Tijdens hun verblijf organiseer­den de leerkracht­en een driedaagse conferenti­e in Nimlaha’kok. Veertig scholen uit de ruime regio tekenden present. De bedoeling was om didactisch­e werkvormen en methodes uit te wisselen. ‘De leerkracht­en daar hebben heel weinig middelen’, zegt Philip Van Brabant. ‘Toch kunnen wij veel meer leren van hen dan zij van ons. Zij zijn gedwongen om creatief om te gaan met materialen uit de natuur of afval. Zo gebruiken ze dopjes van flessen als rekenmater­iaal en maken ze gordijnen met chipszakje­s.’ De conferenti­e was beslist een succes te noemen. ‘De inheemse Maya-bevolking krijgt nauwelijks steun van de overheid’, zegt An. ‘We zijn dan ook blij dat er toch een vertegenwo­ordiger van het ministerie van Onderwijs aanwezig was.’

PHILIP VAN BRABANT Leerkracht Wij kunnen veel meer leren van onze collega's uit Guatemala dan zij van ons

Ook de banden tussen de Herentse leerkracht­en onderling zijn aangehaald. ‘Het was niet alleen een uitwisseli­ng met onze collega's uit Guatemala, maar ook met elkaar’, zegt Annemie. ‘Voor het eerst gingen alle scholen uit Herent mee en we zijn als één team teruggekom­en. Die samenwerki­ng over de netten heen is uniek in Vlaanderen.’

 ?? Foto: liv ?? Annemie Szajkovics, An Crivits, Philip Van Brabant, Els Herbots, Stephanie Claerhout, Ingrid Daniëls, Katrien Put en Sandra Schepens.
Foto: liv Annemie Szajkovics, An Crivits, Philip Van Brabant, Els Herbots, Stephanie Claerhout, Ingrid Daniëls, Katrien Put en Sandra Schepens.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium