Oslobodjenje

MILANOVI] 27. MAJA OTVARA FOJNI^KI MUZEJ

- E. KAMENICA

Ovo je prilika i da se podsjetimo biv{e turske premijerke Tansu ^iler, ~ija je vlada finansiral­a cjelokupan projekat izgradnje Muzeja, ka`e fra Nikica Vujica

Muzej u Fojni~kom samostanu Duha Svetoga otvorit }e premijer Vlade Republike Hrvatske Zoran Milanovi}, saznali smo od gvardijana Samostana fra Nikice Vujice. Sve~anost otvaranja }e biti uprili~ena 27. maja, a prisustvov­at }e joj i premijer Vlade FBiH Nermin Nik{i}, kao i ambasador Republike Turske u BiH. Da li }e to biti odlaze}i ambasador Ahmet Jildiz ili njegov nasljednik, vidjet }emo. Veliku ~ast koja je pripala premijeru Milanovi}u fra Vujica obja{njava ~injenicom da je za proteklih 14 godina, koliko je trajala izgradnja i ure|enje Muzeja, upravo Hrvatska bila najve}i donator.

Od 4 KM pa nadalje

“Hrvatska Vlada je za zavr{nu fazu obnove izdvojila 145.000 KM, a drugi donator po veli~ini ulo`enih sredstava je Vlada FBiH. No, mi nikada ne}emo mo}i zaboraviti ni veliku pomo} koju je ovaj muzej i Samostan uop}e dobio od Republike Turske. Ovo je prilika i da se podsjetimo biv{e turske premijerke Tansu ^iler, za ~ije su vlade osigurana sredstva potrebna za cjelokupan projekat. Turska razvojna agencija TIKA je finansiral­a videonadzo­r, a da je ta briga za Samostan kontinuira­na, svjedo~i i ~injenica da smo upravo od na{ih turskih prijatelja iz op}ine Umranija dobili zimus najve}i dio goriva, neophodnog za funkcionis­anje Muzeja”, ka`e gvardijan Vujica.

Zbog dotrajalos­ti stara zgrada muzeja je potpuno sru{ena prije 14 godina, a eksponati su premje{teni u neuslovne prostore.

“Nije bilo jednostavn­o prebroditi sve ove godine, o tome dobro znaju i fra Janko Ljubos i fra Mirko Majdand`i}. Ali, zahvaljuju}i dobroti pojedinaca i raznih institucij­a, prilozima od 4 KM pa nadalje, sada ne samo Samostan i ne samo Fojnica nego, rekao bih, dr`ava ima vanredno lijep i zna~ajan objekat koji svjedo~i i o `ivotu franjevaca u BiH, ali i o ukupnom `ivotu ove zemlje”, isti~e fra Vujica.

Na sve~anosti otvaranja Muzeja govorit }e i Marica Filipovi}, kustos Zemaljskog muzeja i prof. dr. Dubravko Lovrenovi}, dopisni ~lan Akademije nauka BiH.

Autobuska stanica

Ina~e, 12. decembra pro{le godine potpisan je ugovor izme|u Op}ine Fojnica i Franjeva~kog samostana Duha Svetoga, kojim je, pored ostaloga, Samostan saglasan da se na lokaciji ~iji je on izvorni vlasnik gradi autobuska stanica, kao i drugi infrastruk­turni objekti bitni za razvoj cijeloga kraja. S druge strane, Op}ina Fojnica se obavezuje da }e napraviti novi pristupni put Samostanu, te izvr{iti rekonstruk­ciju sada{njeg.

Radovi idu predvi|enom dinamikom, nagla{ava fra Vujica. Ugovorne strane su se i obavezale da }e zapo~eti razgovore o aktivnosti­ma vezanim za osnivanje Javne ustanove Muzej.

 ??  ?? Hrvatska Vlada je za zavr{nu fazu obnove izdvojila 145.000 KM
Hrvatska Vlada je za zavr{nu fazu obnove izdvojila 145.000 KM
 ??  ??

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina