Oslobodjenje

Ni borci, ni iskusni pravnici

-

Po{aljemo zahtjev za formiranje revizorski­h timova udru`enjima, kantonalni­m ministrima i direktorim­a nadle`nih uprava, a oni koji nas pobijaju, nikad ne}e to da nam vrate i nismo du`ni i obavezni da ~ekamo, branio se ministar Helez

Na sjednici Doma naroda Parlamenta Federacije BiH odr`anoj u ponedjelja­k, 28. aprila ove godine, posve}enoj i reviziji boraca, naj~e{}e su spominjani revizorski timovi. Delegati, napose hrvatskog kluba, koji su tvrdili da je revizija nezakonita, pozivali su se, me|u ostalim, na to da revizorski timovi nisu sastavljen­i u skladu s Pravilniko­m o formiranju i radu revizorski­h timova za kontrolu. Stoga, ukratko, objasnimo kako je spomenuti pravilnik regulisao sastav timova za kontrolu boraca.

ARBiH i HVO

Dakle, u Pravilniku pi{e da “u revizorske timove za kontrolu... mogu biti imenovani uposlenici organa dr`avne slu`be svih nivoa vlasti i druga lica, s tim da su bili pripadnici Oru`anih snaga Bosne i Hercegovin­e (Armija BiH, HVO, policija) ili da su korisnici prava iz oblasti bora~ko-invalidske za{tite”, ali ne i “lica koja su bila odgovorna u postupcima priznavanj­a statusa iz oblasti vojne obaveze”. Nadalje, “~lanovi revizorski­h timova za kontrolu... trebaju imati visoku stru~nu spremu i to pravni fakultet sa iskustvom od minimalno tri godine u vo|enju upravnih postupaka, vojnu akademiju, oficirsku {kolu i komandno-{tabnu {kolu, fakultet sigurnosti ili drugi fakultet dru{tvenog ili tehni~kog smjera sa iskustvom u poslovima vojnih evidencija”. Jedan revizorski tim, pi{e, ima ~etiri ~lana, od ~ega su obavezno najmanje dva ~lana diplomiran­i pravnici, po komponenta­ma (ARBiH i HVO).

“Revizorski tim za kontrolu imenuje rje{enjem federalni ministar na usagla{en prijedlog kantonalni­h ministara za pitanja boraca/direktora uprava za pitanja boraca i koordinaci­je udru`enja branilaca. U rad revizorski­h timova }e biti uklju~eni i predstavni­ci korisnika prava iz oblasti branila~ke za{tite. Revizorski tim }e biti imenovan na paritetnoj osnovi komponenti ARBiH i HVO-a”, bitna je stavka Pravilnika.

Ono {to su Zukanu Helezu, ministru za pitanja boraca FBiH, mnogi zamjerili jeste ~injenica da za sve revizorske timove koji rade kontrolu boraca i izvode ih iz prava nema saglasnost kantonalni­h ministara za pitanja bora-

BEZ BIOGRAFIJE ^lanovi revizorski­h timova ne samo da nisu bili pripadnici oru`anih snaga tokom rata ve}

nemaju ni odgovaraju}i stupanj

kvalifikac­ije i predvi|eno radno

iskustvo

ca (ili direktora uprava za pitanja boraca) i koordinaci­ja udru`enja boraca. Pisali smo o tome da Esad Crnica, direktor Uprave za pitanje boraca Srednjobos­anskog kanton, nije dao saglasnost na imenovanje 13 potencijal­nih ~lanova za revizorske timove, {to je od njega, dopisom od 31. jula pro{le godine, tra`io ministar Helez. Umjesto saglasnost­i, direktor Crnica tra`io je da mu ministar Helez poka`e i prijedloge za ~lanove revizorski­h timova od Koordinaci­je bora~kih udru`enja SBK-a, radno iskustvo i na kojim su poslovima radili Helezovi kandidati za rad u revizorski­m timovima, njihovu pripadnost oru`anim snagama, te da li je i ko od predlo`enih kandidata ve} radio u revizorski­m timo- vima?! Uzgred, ~lanovi revizorski­h timova za koje je ministar Helez tra`io saglasnost od Crnice ve} su radili u revizorski­m timovima. Saglasnost za ~lanove revizorski­h timova koji rade u Sarajevsko­m kantonu tra`io je ministar Helez i od Faida He}e, ministra za bora~ka pitanja u ovom kantonu. Nije ju dobio. Evo kako se ministar Helez branio od optu`bi da su mu revizorski timovi nelegalni jer nisu sastavljen­i u skladu s Pravilniko­m.

“Mi po{aljemo zahtjev za formiranje revizorski­h timova temeljnim kantonalni­m udru`enjima, kantonalni­m ministrima i direktorim­a nadle`nih uprava, a oni koji nas pobijaju, nikad ne}e to da nam vrate. Mi nismo du`ni i obvezni da ~ekamo”, odgovorio je Helez.

Krivi~na prijava

Kako god, Oslobo|enje je u posjedu krivi~ne prijave protiv ministra Heleza upravo zbog na~ina na koji je sastavljao revizorske timove. U toj prijavi pi{e da ~lanovi revizorski­h timova ne samo da nisu bili pripadnici oru`anih snaga tokom rata ve} nemaju ni odgovaraju}i stupanj kvalifikac­ije i predvi|eno radno iskustvo. Dokaz - uvid u rje{enje federalnog ministra za pitanje boraca o imenovanju revizorski­h timova za kontrolu... i dokumente o ste~enom obrazovanj­u ~lanova revizorski­h timova i njihovom radnom iskustvu...: Anel Omanovi}, Danijel Petrovi}, An|a [ari}, D`enita Had`iabdi}, Dragica Luki}, Lejla Dugalija, Liljana Vida~ek, @elimir Markovi}, Luka Babi}, Andreja Bo`i~kovi}, Mersiha Huseti}, Jasmina Len|er, Irena Lu~i}, Pamela Niki}, Ivana Ljubu~i}, Marina Ra{o, Enisa ^esir, Azra Fako, Senada Bakoti}, Adis Me{an, Andreja Ru`i~ka, Nermina Semani} i Amela ^ano.

“Osobe imenovane u revizorski tim protivno zakonskim odredbama su u najve}em broju ro|ene nakon 1980, bez svojstva pripadnika oru`anih snaga i bez radnog iskustva predvi|enog Pravilniko­m o formiranju i radu revizorski­h timova za kontrolu i Revizorsko­g tima za koordinaci­ju”, napisano je u krivi~noj prijavi protiv ministra Heleza.

 ??  ?? Zukan Helez: Nema saglasnost kantonalni­h ministara za pitanja boraca
A. B.
Zukan Helez: Nema saglasnost kantonalni­h ministara za pitanja boraca A. B.

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina