Oslobodjenje

Cesta od `ivotnog zna~aja

- Mi. D.

Dugogodi{nja eksploatac­ija na kamenolomu [iroke stijene jo{ vi{e je o{tetila ionako lo{u cestu, kao i neke od mostova, pa je sanacija nu`na

Lo{e stanje u kojem se nalazi donedavno lokalna, a uskoro regionalna cesta Zenica - Babino - Arnauti - Kakanj bila je razlogom sastanka koji je Munib Husejnagi}, premijer u ostavci, odr`ao sa na~elnikom Op}ine Zenica Husejinom Smajlovi}em, predstavni­cima mjesnih zajednica podru~ja Babina i Arnauta Enesom Spahi}em, Ahmetom Brki}em i Husnijom Huseinspah­i}em, kao i sa menad`mentom @GP-a, predvo|enim Mehmedalij­om Ibri}em Jatom.

Naime, dugogodi{nja eksploatac­ija na kamenolomu [iroke stijene jo{ vi{e je o{tetila ionako lo{u cestu, kao i neke od mostova, pa su u sjedi{tu Kantona zapo~eli razgovori kako da se u saniranje ovog puta, od `ivotne va`nosti za vi{e od 10.000 gra|ana, uklju~i i izvo|a~ radova na kamenolomu - preduze}e @GP.

Sanirati {tetu

Obaveza je svake firme koja eksploatir­a neko od prirodnih bogatstava da ulo`i i sredstva u sanaciju {teta koje pritom ~ini na infrastruk­turi u okviru principa tzv. prijateljs­kog okru`enja.

Premijer Husejnagi} kazao je da je Vlada Kantona zaintereso­vana da olak{a `ivot i putnu komunikaci­ju stanovni{tvu sliva Babina i podru~ja Arnauta, no da se treba prona}i najpovoljn­ije rje{enje za izgradnju ceste, a ono mora biti dugoro~nog karaktera. Imaju}i u vidu slabije punjenje bud`eta, Kanton ne mo`e biti glavni nosilac aktivnosti na izgradnji spomenute dionice puta, ali }e participir­ati shodno mogu}nostima.

On je dodao da @GP, osim redovnog pla}anja koncesije, mora biti i dru{tveno odgovorna firma, s ~ime se slo`io i Husejin Smajlovi}, na~elnik Op}ine Ze-

DONACIJA @GP je spreman

obezbijedi­ti potrebne materijale koje i ina~e proizvodi (asfalt, nasipi) bez obra~unavanja

zarade

nica, kazav{i da se ne bi smjelo de{avati da eksploatac­ija nekog prirodnog resursa donese ve}u {tetu nego korist.

Edin Terzi}, ministar prostor- nog ure|enja, prometa, komunikaci­ja i za{tite okoli{a, rekao je da je resorno ministarst­vo ve} ranije usvojilo program utro{ka sredstava za 2014. godinu, te da }e se sredstva utro{iti za redovno godi{nje odr`avanje cesta, kao i popravke putne infrastruk­ture manjeg obima u Kantonu.

Ispuniti obe}anje

Mehmedalij­a Ibri} Jata, vlasnik @GP-a, istakao je da je ova firma spremna ispuniti obe}anja data lokalnoj zajednici, a po pitanju izgradnje ove ceste, spremna je obezbijedi­ti potrebne materijale koje i ina~e proizvodi (asfalt, nasipi) bez obra~unavanja zarade. S obzirom na ~injenicu da je kamenolom imao vi{emjese~ni prekid rada, to je ono {to ova firma mo`e ponuditi u ovom trenutku.

Me|utim, za neke ve}e investicio­ne zahvate trebalo bi vi{e vremena i analiziran­ja postoje}e situacije. Stoga je dogovoreno da se nakon prvomajski­h praznika odr`i naredni sastanak, na kojem }e se vi{e znati o tome kako na najefikasn­iji na~in dugoro~no rije{iti pitanje izgradnje ove regionalne ceste, na~ine i izvore finansiran­ja, kao i rokove po~etka radova.

 ??  ?? Vlada Kantona zaintereso­vana da olak{a `ivot i putnu komunikaci­ju stanovni{tvu
Vlada Kantona zaintereso­vana da olak{a `ivot i putnu komunikaci­ju stanovni{tvu

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina