Oslobodjenje

POVREDE I SPECIFI^NO P

Zlostavlja­na i zanemarena djeca imaju specifi~no pona{anje i emoc uspjeh u {koli. Razvijaju se poreme}aji hranjenja, sklonost uzimanju

-

O nasilju nad djecom u BiH, uglavnom, malo se govori i pi{e, a i to obi~no onda kada se desi neki eklatantan slu~aj. Da su djeca `rtve, primijeti se tek kada nastupe posljedice, jer ~ak i kada se desi, svjedoci ga jednostavn­o ne znaju prepoznati, a jo{ manje znaju kako reagovati. Upravo zato tim na{ih stru~njaka izradio je Smjernice za postupanje u slu~ajevima nasilja nad djecom.

Dje~ak u domu

Rukovode}i se upravo Smjernicam­a, rukovodstv­o O[ “Fatima Guni}”krajemmart­ajeodmahre­agovalo nakon {to je u {koli primije}eno da je jedan dje~ak `rtva nasilja u porodici. Podsjetimo, radi se o devetogodi{njaku kojeg je maltretira­la majka D. H, ina~e pripadnica Policijske uprave Kakanj. Nedugo nakon toga, Op}inski sud u Sarajevu donio je privremenu mjeru kojom se dje~ak privremeno izmje{ta iz porodice u Dje~iji dom na Bjelavama, a majci je zabranjeno da mu se pribli`ava i da ga uhodi.

Hajrudin ]uprija, direktor O[ “Fatima Guni}”, isti~e da je to bio prvislu~ajdajenast­avnoosoblj­ete {koleprimij­etilonasil­jenaddjeco­m.

“Mi smo tokom zimskog raspusta organizova­li ciklus predavanja radi unapre|ivanja rada nastavnika iz raznih oblasti, pa i u vezi s prevencijo­m nasilja u {koli, kao i u vezi s nasiljem nad djecom puteminter­neta.Svaovapred­avanja organizova­li smo i roditeljim­a u skladu sa Smjernicam­a, koje su usvojenena­dr`avnomnivou.Precizna su uputstva kako postupati akosedesin­asiljeu{koliiizvan­nje. Navedeno je ko se prvi poziva, pa tako ako se nasilje desilo u ku}i, ne pozivaju se roditelji nego socijalni radnici i policija, kao i Hitna pomo},akojedijet­epovrije|eno.Na{ajezakonsk­aobavezada­ovoura- dimopouput­amauSmjern­icama”, poja{njava ]uprija.

Dje~akkojijebi­o`rtvanasilj­a,kakosaznaj­emo,jo{jeuDje~ijemdomu na Bjelavama i jo{ nije po{ao u {kolu, ali se {kola zauzela da ne zaostane u obrazovnom procesu.

Prema rije~ima Elmedina Muratbegov­i}a, profesora na Fakultetu za kriminalis­tiku, kriminolog­iju i sigurnosne studije u Sarajevu, jednog od autora Smjernica za postupanje u slu~ajevima nasilja nad djecom u BiH, one su stru~ni dokument koji je vizuelizir­an postupaju}im hodogramim­a za sektor obrazovanj­a, socijalne za{tite, zdravstva i policije.

“Prvenstven­i cilj je da se pru`i konkretna pomo} stru~noj javnosti da lak{e razumije procedure, ali i {iroj javnosti da mo`e pratiti postupak tretiranja djece `rtava nasilja, ali i izvr{ilaca takvih an- tisocijaln­ih pona{anja”,pojasnio je Muratbegov­i}

U Smjernicam­a za postupanje u slu~ajevima nasilja nad djecom navodi se da javnost nerijetko pod nasiljem nad djecom podrazumij­eva sve ono {to fizi~ki boli, kao {to su {amar, udarac rukom, kai{em ili ne~im drugim. Zajedni~ko svim oblicima nasilja nad djecom danas je tradicija zlostavlja­nja koja se prenosi s generacije na generaciju, s roditelja na dijete, sa izvr{ioca na `rtvu zlostav- ljanja. Zna~ajan broj onih koji danas zlostavlja­ju i sami su bili zlostavlja­ni u djetinjstv­u.

Udaranje, zaklju~avanje...

“Problem tjelesnog, emocionaln­og i seksualnog zlostavlja­nja djece prisutan je manje-vi{e u svim sredinama, skriva se i dr`i kao porodi~na tajna, ali sve vi{e i kao tajna ostalih dru{tvenih grupa, kao {to su {kole, sportski klubovi i sli~no”, navodi se u Smjernicam­a.

Prihva}ene su i definicije ~etiri posebna tipa zlostavlja­nja djeteta: fizi~ko, seksualno, psiholo{ko nasilje i zanemariva­nje djeteta. U pojedinim klasifikac­ijama izdvaja se i ekonomska eksploatac­ija, kao poseban oblik zloupotreb­e djeteta, a u novije vrijeme izdvajaju se i vr{nja~ko nasilje te nasilje putem savremenih informacij­skih tenologija.

 ??  ?? U 90 posto slu~ajeva zlostavlja~i djece su mu{karci
U 90 posto slu~ajeva zlostavlja~i djece su mu{karci
 ??  ?? Elmedin Muratbegov­i}, jedan od autora Smjernica za postupanje u slu~ajevima nasilja nad djecom
Elmedin Muratbegov­i}, jedan od autora Smjernica za postupanje u slu~ajevima nasilja nad djecom
 ??  ?? Hajrudin ]uprija: Na{a je zakonska obaveza da reagujemo
Hajrudin ]uprija: Na{a je zakonska obaveza da reagujemo

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina