Oslobodjenje

Sirijske izbjeglice odgovornos­t svih zemalja svijeta

-

Kako bi se odgovornos­t koju su preuzele samo susjedne zemlje Sirije podijelila, potrebno je da sve zemlje otvore vrata sirijskim izbjeglica­ma

U najve}em sirijskom izbjegli~kom kampu Zateri u Jordanu, ju~er je po~eo 3. sastanak susjednih zemalja Sirije, javlja Anadolija.

Ministar vanjskih poslova Jordana Nasir Cudeh, koji je govorio na otvaranju 3. sastanka susjednih zemalja Sirije, kazao je da }e zemlje u~esnice ovog sastanka razgovarat­i o problemima i pote{ko}ama sa kojima se suo~avaju sirijske izbjeglice.

Problem sve te`i

Prema rije~ima Cudeha, ~etverogodi{nji rat u Siriji primorao je stanovnike ove zemlje na migracije, a susjedne dr`ave Sirije otvorile su vrata izbjeglica­ma i obezbijedi­le im mir i sigurnost.

- Jordan je od samog po~etka rata u Siriji sa izbjeglica­ma iz ove zemlje dijelio sve. Ipak, pro- blem izbjeglica vremenom je sve te`i i nije poznato kada }e on biti okon~an. Situaciju koja je po svemu sude}i jedna ljudska tragedija nije mogu}e rije{iti ljudskim putevima, stoga Jordan smatra da je nephodno izna}i politi~ko rje{enje ovog proble- ma, kazao je Cudeh.

[ef jordanske diplomatij­e kazao je, tako|er, kako izbjeglice imaju utjecaj na dru{tvenom, ekonomskom i obrazovnom planu zemalja u kojima se nalaze, dodav{i da je u kampu Zateri u posljednje tri godine ro|eno 3.350 beba.

Visoki komesar UN-a za izbjeglice Antonio Guterres, poru~io je da je pri~a sirijskih izbjeglica jedna ljudska tema, te da ona nije odgovornos­t samo susjednih zemalja Sirije, nego svih zemalja svijeta.

Nedostaje novca

- Kako bi se odgovornos­t koju su preuzele samo susjedne zemlje Sirije podijelila, potrebno je da sve zemlje otvore vrata sirijskim izbjeglica­ma. Me|unarodna javnost mora hitno pru`iti financijsk­u podr{ku susjednim zemljama Sirije, poru~io je Guterres.

Sastanku susjednih zemalja Sirije koji se odr`ava u Jordanu prisustvuj­u i ministar vanjskih poslova Turske Ahmet Davutolu, ministar vanjskih poslova Iraka Hosya Zebari, libanski ministar socijalnih poslova Resid Derbas i ministar vanjskih poslova Egipta Nebil Fehmi.

 ??  ?? U kampu Zateri u posljednje tri
godine ro|eno 3.350 beba
U kampu Zateri u posljednje tri godine ro|eno 3.350 beba

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina