Oslobodjenje

Ahmet Egrli}, predsjedni­k VTKBiH SAMO DVIJE KOMPANIJE SE VRATILE U LIBIJU

- E. T.

Prema posljednjo­j procjeni bh. kompanija u Libiji, ukupne {tete nastale prekidom aktivnosti u Libiji, bez izgubljene dobiti, iznose 103.723.882 eura

Povla~anjem 17 bh. kompanija i 800 radnika iz ratom zahva}ene Libije, po~etkom marta 2011, napu{teni su poslovi ~ija je ugovorena vrijednost u tom momentu iznosila gotovo 673 miliona eura. U Libiji je ostala da radi jedino MIMS-ova Jafara. U 2011. i 2012. godini bilo je o~ekivano ugovaranje novih poslova u vrijednost­i od 668 miliona eura, kazao je Ahmet Egrli}, predsjedni­k Vanjskotrg­ovinske komore (VTK) BiH.

[pekulacije

Prema posljednjo­j procjeni bh. kompanija u Libiji, ukupne {tete nastale prekidom aktivnosti u Libiji, bez izgubljene dobiti, iznose 103.723.882 eura.

[to se ti~e na- plate potra`ivanja bh. kompanija za ranije izvr{ene poslove, treba imati u vidu da su u Libiji ra{irene {pekulacije, od onih da {tete koje su kompanije pretrpjele, ne samo kompanije iz BiH nego i drugih zemalja, ne}e biti pla}ene, do onih da }e se to rje{avati nakon povratka kompanija na njihove ranije poslove. “Zvani~no uvjeravanj­e koje smo mi dobili tokom nedavne posjete jedne libijske delegacije BiH je da }e se o tome razgovarat­i, ali da bh. kompanije treba da se vrate {to prije na svoje ranije poslove”, kazao je Egrli}.

Do sada se u Libiju u potpunosti vratila kompanija Bosna-S iz Sarajeva, te djelimi~no Energoinve­st. Tako|er, i neke nove kompanije, kao {to je konzorcij Domoinvest Libija iz Sarajeva, ve} poku{avaju osigurati zna~ajnije prisustvo na libijskom tr`i{tu.

Devastiran­a gradili{ta

Kompanije su, prema njegovim rije~ima, spremne za povratak, ali je neophodno, izme|u ostalog, prethodno razrije{iti pitanje naplate nenapla}enih potra`ivanja.

VRATILI SE Do sada se u Libiju

vratila kompanija Bosna-S iz Sarajeva,

te djelimi~no Energoinve­st, a konzorcij Domoinvest Libija iz Sarajeva

poku{ava tamo osigurati prisustvo

“Koliko je skoriji povratak realno mogu}, to je veoma diskutabil­no. Svaka kompanija je primjer za sebe. Ono {to posebno treba imati na umu je trenutna situacija u tim kompanijam­a koja je do{la kao posljedica prekida njihovih aktivnosti na poslovima u Libiji, te trenutnu sigurnosnu i politi~ku situaciju u Libiji i stvarno stanje na terenu. Tu se prvenstven­o misli na devastiran­a gradili{ta, devastiran­e radne kampove, otu|eni materijal, ma{ine i opremu”, kazao je Egrli}.

 ??  ?? Egrli}: Prvo posao, pa onda potra`ivanja
Egrli}: Prvo posao, pa onda potra`ivanja

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina