Oslobodjenje

NA[A MISIJA JE DA POBOLJ[AMO AMBIJENT @IVLJENJA

- E. Z. B.

Kvalitetne usluge

Pozivam sve gra|ane da nam se obrate i da zajedni~ki poku{amo prona}i rje{enje za njihove probleme, ka`e Ali}

Kantonalna javna ustanova Porodi~no savjetoval­i{te je {irom otvorila vrata i sve svoje kapacitete stavila u funkciju gra|anima Sarajeva. Prema rije~ima Senada Ali}a, direktora ove ustanove, s obzirom na stanje u dru{tvu, velika je potreba za savjetima stru~njaka koji su na raspolagan­ju svim gra|anima Sarajeva.

- Do sada se JU Porodi~no savjetoval­i{te bavilo naj~e{}e posljedica­ma, a rje|e uzrocima, zato }e se u budu}nosti malo vi{e povesti ra~una i o najmanjim problemima u porodicama koji bi vremenom mogli eskalirati i dovesti do skoro nerje{ivih problema. Otvoreni smo za saradnju sa gra|anima kako bismo poku{ali zajedni~ki prona}i rje{enje za njihove probleme, ka`e Ali} i obja{njava kako u okviru KJU Porodi~no savjetoval­i{te djeluju dva odjeljenja i to Odjeljenje za savjetodav­ni i terapeutsk­i rad i Odjeljenje za razvojno-istra`iva~ke i promotivne poslove.

Odjeljenje za savjetodav­ni i terapeutsk­i rad je na usluzi gra|anima svaki radni dan. Sve osobe koje imaju probleme u komunikaci­ji sa djecom, sa partnerom, sa kolegama na poslu i sli~no mogu li~no do}i i zatra`iti pomo}. U odjeljenju rade stru~ni, edukovani, {kolovani, iskusni pedagozi, psiholozi, socijalni radnici, ali i porodi~ni savjetnici i porodi~ni psihoterap­euti. Drugi na~in pru`anja usluga savjetodav­no-terapuetsk­og odjeljenja je putem saradnje s Centrom za socijalni rad i drugim srodnim institucij­ama koje upu}uju klijente na adresu KJU Porodi~no savjetoval­i{te KS-a.

- Bez obzira da li do|u jer su sami prepoznali potrebu ili ih uputi jedna od institucij­a, nijedan klijent nije bio uskra}en za kvalitetne usluge, naglasio je Ali}.

Drugo odjeljenje Porodi~nog savjetoval­i{ta je Odjeljenje za nau~noistra`iva~ke i promotivne poslove, koje ima nagla{enu ulogu prevencije.

- To odjeljenje se bavi projektima kojima poku{avaju terenskim radom kroz organizova­nje tribina, okruglih stolova i sli- ~no da djeluju preventivn­o na mladu populaciju. Tribine sa vrlo aktuelnim temama se organizuju u osnovnim {kolama KS-a, ka`e Ali} i obja{njava da je razlog zbog kojih su u centru interesova­nja osnovne {kole zato {to se dobna granica stupanja u seksualne odnose, prvog eksperimen­tisanja s drogama i sli~no pomjera i najbolje je djelovati ba{ u tome uzrastu.

Pozitivne vrijednost­i

Ali} isti~e i da je jako veliki problem nedovoljna komunikaci­ja roditelj - dijete i obrnuto. Dijete i roditelji postaju stranci koji se nalaze svega dva-tri sata u istoj prostoriji i za to vrijeme jako malo ili nikako razgovaraj­u. [to zna~i da dijete vi{e vremena provodi sa vr{njacima ili nastavnici­ma u {koli, nego sa roditeljim­a.

- KJU Porodi~no savjetoval­i{te je specifi~no po tome {to je jedino ovakve vrste u FBiH, ima jednu vrstu odgovornos­ti prema zajednici, ali i misiju koja treba da promovi{e sve pozitivne vrijednost­i porodice kao sastavnog dijela dru{tva. Na{a vizija jeste funkcional­na porodica, me|utim, ta funkcional­na porodica zavisi od mnogo ~ega, pogotovo danas, u svijetu razli~itih devijantni­h pojava. Na{a misija je da svojim trudom, radom i stru~no{}u pobolj{amo ambijent `ivljenja kako mladih, tako i drugih ~lanova dru{tva, naglasio je Ali}.

 ??  ?? Ali}: Gra|anima su na raspolagan­ju iskusni i edukovani psiholozi, socijalni radnici, pedagozi, bra~ni i porodi~ni savjetnici
Ali}: Gra|anima su na raspolagan­ju iskusni i edukovani psiholozi, socijalni radnici, pedagozi, bra~ni i porodi~ni savjetnici

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina