Oslobodjenje

GRAS GUBI SEDAM MILIONA MARAKA

- J. Ma.

Najzna~ajnije kantonalne institucij­e i javna preduze}a kod kojih se ne po{tuju usvojeni zaklju~ak i odluka su Klini~ki centar Univerzite­ta u Sarajevu, u kojem od 3.511 zaposlenih kartu za javni prevoz kupuju samo 583 radnika, zatim Javna ustanova Dom zdravlja KS-a, u kojoj od 2.127 radnika mjese~ni kupon kupuju 492 zaposlenik­a

Prije skoro {est mjeseci na hitnoj sjednici Skup{tine Kantona Sarajevo usvojeni su zaklju~ci koji su trebali pobolj{ati poslovanje u preduze}u Gras, koje je u gubicima od gotovo 150 miliona maraka. Jedan od zaklju~aka odnosio se i na zaklju~ak Vlade Kantona Sarajevo kojom je trebala biti provedena odluka o na~inu ostvarivan­ja prava na naknadu za prevoz na posao i sa posla kojom su obavezni svi bud`etski korisnici da kupuju kupone za javni prevoz, a radi potpune primjene od 1. januara 2014. godine.

Bud`etski korisnici

Ministarst­vo saobra}aja KS-a je od Grasa pribavilo podatke o broju kupljenih kupona od bud`etskih korisnika u periodu ja- nuar-februar 2014. godine te je uvidom u njih konstatova­no da je u odnosu na raniji izvje{tajni period do{lo do izvjesnog pobolj{anja, me|utim, i dalje neke institucij­e ne provode ovu odluku. Najzna~ajnije kantonalne institucij­e i javna preduze}a kod kojih se ne po{tuje odluka o kupovini radni~kih kupona za javni prevoz su Klini~ki centar Univerzite­ta u Sarajevu, u kojem od 3.511 zaposlenih kartu za javni prevoz kupuju samo 583 radnika, zatim Javna ustanova Dom zdravlja KS-a, u kojoj od 2.127 radnika mjese~ni kupon kupuju 492 radnika, u JU Op}a bolnica “Prim. dr. Abdulah Naka{“od 527 radnika kartu kupuje samo jedan zaposlenik.

Pisani akt

Ni{ta bolja situacija nije ni u Zavodu zdravstven­og osiguranja, u kojem od 107 zaposlenih kartu kupuju ~etiri radnika. Odluka i zaklju~ak Vlade KS-a ne po{tuju se ni u JU Apoteke Sarajevo, u kojoj od 429 uposlenih kartu za prevoz kupuju 123 radnika, kao i u Toplanama, u kojima od 353 radnika kupon kupuje pet zaposlenih. Kako nam je kazao Jusuf Bubica, ministar saobra}aja Kantona Sarajevo u ostavci, pored ovih, najzna~ajnijih institucij­a, tako|er ima veliki broj institucij­a iz oblasti obrazovanj­a i kulture sa manjim brojem uposlenika koji ne kupuju kupone za prevoz uposlenika.

- Zbog nepo{tivanja ove odluke u preduze}u Gras, koje ionako grca u problemima, procijenje­ni izgubljeni prihod je sedam miliona maraka. Ministarst­vo saobra}aja KS-a je svim bud`etskim korisnicim­a uputilo pisani akt kojim upu}uje na obavezu kupovine kupona u skladu sa odlukom. Neki su to ispo{tovali, a neki ignorisali, rekao je ministar Bubica.

 ??  ?? Primjena od 1. januara ove godine
Primjena od 1. januara ove godine

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina