Oslobodjenje

Zrinjski - Mladost 2:0 (2:0) Plemi}i tre}i put prvaci

- Jurica GUDELJ

Kolo prije kraja Mostarci su stekli nedosti`nu prednost pred konkurenci­jom • Golovima Nikoli}a i Aleksi}a sve je bilo rije{eno ve} u prvom poluvremen­u

[ampioni, {ampioni! Odjekivalo je to sino} na stadionu Pod Bijelim Brijegom u Mostaru nakon {to je postalo jasno da Hrvatski {portski klub Zrinjski kolo prije kraja BHT Premijer lige BiH ima nedosti`nu prednost nad konkurenci­jom. Naime, pobjedom nad Mladosti iz Velike Obarske rezultatom 2:0, ali i uz pomo} Sarajeva koje nije dozvolilo @eljezni~aru da ih svlada, mostarski Zrinjski se okitio titulom pobjednika nogometne Premijer lige BiH.

Nakon prili~no `ivahne utakmice s Mladosti, u kojoj je u prvom poluvremnu rije{eno pitanje pobjednika i to pogodcima Nikoli}a i Aleksi}a, nekoliko tisu}a navija~a popularnih plemi}a moglo je krenuti sa slavljem.

Prema planu

A sve je krenulo ba{ onako kako je planirao najzasu`niji ~ovjek za tre}u titulu Zrinjskog trener Branko Kra~i}, koji je izvrsno vodio tim cijelu sezonu. Tako su plemi}i u vodstvo do{li iz polukontre koju je u 32. minuti reali- zirao Nikoli}, a sve su dvojbe oko pobjednika rije{ene deset minuta kasnije kada je glavom zabio Aleksi}.

Mladost je prijetila rijetkim udarcima iz daljine, ~ak su pogodili i vratnicu u prvom poluvremen­u, da bi u nastavku plemi}i rutinski utakmicu priveli kraju. Nije bilo ba{ nikakve naznake da bi Mladost mogla iznenaditi. Ipak, igrao se prili~no otvoren nogomet i navija~i su mogli biti zadovoljni izvedbom obe ekipe.

Ina~e, cijeli je me~ protekao u iznimno korektnoj atmosferi, kako na travnjaku tako i na tribinama. Iako se o~ekivalo kako bi Zrinjski sino} mogao do}i do naslova, utakmica nije bila rizi~na sa sigurnosno­g aspekta.

Prisustvo policije na ulicama Mostara, kao i na samom stadionu bilo je minimalno. Ipak, nitko nije ni poku{avao sprije~iti mostarske navija~e da po posljednje­m suda~kom zvi`duku utr~e na teren kako bi od svojih ljubimaca dobili dresove, {orceve i druge dijelove opreme koji }e im biti uspomena na tre}u titulu Zrinjskog od reaktivira­nja kluba 1994. godine.

Gledatelji u terenu

Navija~i koji su utr~ali u teren sa zapadne tribine bili su uglavnom djeca i tinejd`eri, tako da sigurnosno­g rizika nije ni bilo. Istovremen­o, najvatreni­ji navija~i, popularni Ultrasi nisu poku{avali do}i do igra~a na terenu. Umjesto toga, igra~i i stru~ni sto`er su do{li k njima, pred isto~nu tribinu stadiona Pod Bijelim Brijegom te im zahvlalili na vatrenom i neumornom navijanju za mostarski klub.

Ovakvim raspletom Zrinjski je izbjegao i da bodove za titulu tra`i u zadnjem kolu na gostovanju kod ljutog gradskog rivala Vele`a u Vrap~i}ima.

Mostarskim plemi}ima ovo je tre}a titula prvaka BiH u povijesti, iako po~etak sezone nije obe}avao. U sezonu su u{li nesigurno, ali su do kraja ipak uspjeli nanizati 19 pobjeda, a sedam puta su igrali nerije{eno. Zrinjski je, pak, do titule odvela ponajprije ~vrsta obrana, budu}i su Plemi}u, do ovog kola, iz vlastite mre`e loptu vadili svega 20 puta, a uz to imaju i drugi najubojiti­ji napad, odmah iza [irokog Brijega te su zabili 56 puta.

 ??  ?? Sigurna pobjeda nogometa{a Zrinjskog za novu titulu
Sigurna pobjeda nogometa{a Zrinjskog za novu titulu

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina