Oslobodjenje

D@EKO: SAMO RADIM SVOJ POSAO! Sada je pritisak na Liverpoolu, ka`e napada~ Citya, koji je u susretu protiv Evertona postigao dva pogotka Gra|ani ove sezone postigli 150 pogodaka u svim takmi~enjima, a najvi{e dali Aguero (28) i D`eko (24)

- J. LIGATA

Edin D`eko od dolaska u Englesku posti`e klju~ne pogotke za Manchester City. Tako je bilo od prve sezone, a svi navija~i ovog kluba i dalje se sje}aju njegovog pogotka protiv QPR-a, kada je u 90. minuti poravnao na 2:2, omogu}iv{i da dvije minute poslije Aguro donese titulu prvaka Cityu.

^ovjek za trofeje

I pro{le sezone je postigao veliki broj pogodaka i to po ulasku sa klupe, zbog ~ega je dobio nadimak super zamjena. Dijamant je uporno negirao takav epitet, a to je dokazao ove sezone. Nije postigao nijedan pogodak nakon ulaska sa klupe, a nije ni morao, s obzirom na to da je ve}inu utakmica po~eo od prve minute.

D`eko je, tako, ove sezone bio starter u vi{e od 30 utakmica u svim takmi~enjima, a postigao je 24 pogotka, odnosno 14 u Premiershi­pu. U posljednja dva susreta postigao je tri pogotka, kojim vodi City do novog naslova prvaka Engleske, drugog u posljednje tri sezone.

^ovjek za klju~ne golove i trofeje, tako su engleski mediji nazvali D`eku, nakon {to je dva puta zatresao mre`u Evertona u subotnjoj po- bjedi od 3:2, a on je skromno kazao kako samo radi svoj posao.

“Golovi su moj posao, imamo jo{ dvije utakmice i vjerujem da }emo osvojiti {ampionsku titulu”, izjavio je D`eko, koji }e ve} u srijedu imati priliku pribli`iti se novoj tituli. Na Etihad, naime, dolazi Aston Villa, a u subotu je posljednje kolo protiv West Hama, tako|er na Etihadu.

Ukoliko gra|ani pobijede u oba susreta, bez obzira na ostale rezultate, bi}e prvaci, s obzirom na to da imaju najbolju gol razliku. Uostalom, City je u svim takmi~enjima postigao 150 pogodaka iz 55 me~eva, ~ime su sru{ili rekord Chelsea iz pro{le sezone (147).

“Sada je pritisak na Liverpoolu”, ka`e D`eko, ~iji je drugi gol protiv Evertona bio upravo 150. u svim takmi~enjima.

Slu~ajno ili ne, Dijamant je postigao i 100. gol ove sezone u svim takmi~enjima za City, a desilo se to u me~u protiv Cardiffa, a {to je jo{ zanimljivi­je, bio je to prvi gol, koji je u Engleskoj odlu~en pomo}u video tehnologij­e.

Uz niz rekorda koje je postigao igraju}i u Engleskoj, D`eko je i u ovoj sezoni upisao svoje ime u historiju, postigav{i najbr`i gol protiv Uniteda na Old Traffordu (43 sekunde). Me|utim, sve to pada u drugi plan, ukoliko City ne zadr`i prvo mjesto, a ako pitate na{eg napada~a, onda to ne dolazi u pitanje.

Ne}e biti lako

“Everton nas je stavio pod veliki pritisak, pogotovo nakon {to su u 11. minuti poveli sa 1:0. Uz sve to, svjesni smo bili da na Goodisonu nismo slavili skoro 10 godina, ali smo na kraju smogli snage i preokrenul­i rezultat. Pobijedili smo ih, kada je to bilo najpotrebn­ije i pribli`ili se novoj tituli. Cijela ekipa je uradila fenomenala­n posao i ovo je bio savr{en trenutak da razbijemo tu neugodnu tradiciju sa Evertonom”, rekao je D`eko, koji tvrdi kako je Everton u~inio sve da pomogne Liverpoolu, ali...

“Svako ko se razumije u fudbal, mogao je vidjeti da je Everton u~inio sve {to je mogao da nas pobijedi. Posebno je bilo te{ko drugo poluvrijem­e i sam kraj utakmice. Imali smo nadoknadu od {est minuta, ali smo dr`ali loptu i uspjeli. Cijeli tim je odigrao sjajno”, dodao je na{ reprezenta­tivac, koji je u fini{u napustio teren zbog povrede ramena, nakon ~ega se ipak vratio na teren, uz zvi`duke doma}ih navija~a.

“Sada je sve u na{im rukama, kao {to je bilo i prije dvije godine. Me|utim, ne}e biti lako. I tada su svi o~ekivali da lako pobijedimo QPR, ali znamo da nije bilo tako. Nadam se da smo ne{to nau~ili iz te pobjede, a {to se mene ti~e, nadam se da }e biti jo{ golova, ali je najva`nije da tim pobje|uje”,rekao je D`eko.

Zanimljivo je da je D`ekina simultanka upla{ila i Nigerijce, ~iji mediji bruje o njegovim golovima i upozoravaj­u svoje reprezenta­tivce na sjajnu formu na{eg zmaja.

 ??  ?? Bh. napada~ slavi gol
protiv Evertona
Bh. napada~ slavi gol protiv Evertona
 ??  ?? Edin D`eko u zagrljaju sa Manuelom Pellegrini­jem
Edin D`eko u zagrljaju sa Manuelom Pellegrini­jem

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina